Pavouci mohou jedem pomáhat od bolesti, navíc bez vedlejších účinků

Mini-protein Huwentoxin-IV v jedu pavouka se váže na receptory bolesti / Pixabay
Pavouci – pro někoho jde o roztomilé živočichy, jiným z nich vstávají všechny chlupy na těle. Málo koho by asi napadlo, že by se jed pavouků mohl používat ke tlumení různých typů bolesti a nahradit tak opioidy.

I když se opioidy používají na bolest, často se neobejdou bez vedlejších příznaků. Mezi časté nežádoucí projevy patří bolest hlavy, nevolnost, ospalost, zácpa nebo potíže s dýcháním.

V horších případech vzniká závislost, přičemž předávkování může vést až ke smrti. V roce 2018 mohly opioidy za 46 802 úmrtí. Bílý dům to nazval „nejhorší drogovou krizí v historii USA“. 

Vědci začali pátrat po bezpečnějších alternativách, což je zavedlo k hadům, pavoukům a mořským hlemýžďům. Jedy těchto živočichů ovlivňují nervový systém znecitlivujícími a paralytickými vlastnostmi.

Po jistých úpravách, aby jedy nebyly životu nebezpečné, by se skutečně daly nasadit jako alternativní prostředek pro zmírnění bolesti. Vědci z Queenslandské univerzity v Austrálii mají řešení – mini-protein z jedu tarantule Cyriopagopus schmidti (nebo také čínský ptačí pavouk). Podle australské studie se mini-protein Huwentoxin-IV v jedu pavouka váže na receptory bolesti. 

Upravený mini-protein byl otestován na myších modelech a byl shledán efektivním. Ve zkratce to znamená, že k receptorům bolesti se připojí jen správné množství tohoto mini-proteinu. Jak potvrdila bioložka, která výzkum vedla, výsledky této práce by mohly vést k alternativní léčbě bolesti – tedy lidé by se zbavili jak závislosti na opioidech, tak i bolesti, a to bez vedlejších účinků. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama