Poradíme vám, jak se co nejlépe připojit na chalupě

Zásadním prvkem vaší chalupářské sítě bude samozřejmě stabilní a spolehlivý router / Pixabay
Pomalu se nám blíží sezóna chat a chalup, které jsou mezi našinci oblíbeným cílem trávení volného času o víkendech i dovolených.

Jenže oblíbený seriál na dobu našeho pobytu „mimo civilizaci“ nepřeruší, šéf možná stále potřebuje, abyste si aspoň jednou za pár dní kontrolovali služební e-mail, a sociální sítě jsou (zlo)zvykem, bez kterého především teenageři nevydrží déle jak půl dne.

Co v takových případech? Nedá se nic dělat, budete potřebovat kvalitní internetové připojení i na chalupě. Naše příklady samozřejmě zdaleka nejsou vyčerpávající, ostatně konektivita se na chalupě hodí i tehdy, když tam právě nejste, například kvůli přenosu dat z bezpečnostní kamery. Nás však tentokrát bude zajímat především to, jak si zajistit připojení, když se právě na svém „letním sídle“ nacházíte osobně.

Zásadním prvkem vaší chalupářské sítě bude samozřejmě stabilní a spolehlivý router. A když už takový budete shánět, pak se nejspíše budete chtít poohlédnout po LTE řešení, neboť pokud je vaše chaloupka spojená se světem pomocí kabelu, patříte nejspíše k světlé výjimce.

Využít můžete například modely Archer MR200 či TL-MR6400, do kterých stačí vložit datovou SIM kartu, a můžete surfovat. Rychlost samozřejmě bude záviset na síle signálu v dané lokalitě, ovšem čeští operátoři už dnes mají i na odlehlejších místech pokrytí vcelku slušné, a tak většinou nebudete mít problém ani se streamováním videa, například při videohovorech s blízkými, kteří třeba zůstali doma.

Oba zmíněné modely tedy mají integrovaný slot na (datovou) SIM kartu a není u nich potřeba provádět nějakou větší konfiguraci. Rychlé a stabilní Wi-Fi připojení je následně otázkou okamžiku. Takové řešení je vhodné právě pro odlehlejší oblasti, kde zkrátka mnoho jiných a rychlejších možností nemáte.

Routery zároveň disponují i záložními LAN/WAN konektory pro snadné propojení s on-line světem ve chvílích, kdy je k dispozici i jiné, pevné připojení typu kabelových modemů.

Pokud je vaše chalupa rozsáhlejší, případně potřebujete stabilní připojení třeba i na zahradě, potom sáhněte po meshovém systému, sestávajícího z rovnocenných extenderů (opakovačů). Ty mohou router přímo nahrazovat nebo jej doplňovat.

Mohlo by vás zajímat

Reklama