Fanoušci apokalyptických filmů jsou podle studie lépe připraveni zvládnout pandemii koronaviru

Morbidně zvědaví jedinci vykazovali během pandemie větší odolnost v pozitivním smyslu / Pixabay
Zobrazení konce světa nebo postapokalyptických scénářů pomáhají divákům vypořádat se s pandemií koronaviru. Psychologové zjistili, že lidé, kteří sledovali filmy zobrazující sociální chaos a kolaps globálního řádu, jsou na virus lépe připraveni.

Fanoušci těchto žánrů vykazovali při experimentech vyšší úroveň odolnosti a připravenosti. Vědci tvrdí, že sledování těchto filmů umožňuje divákům vytvořit si strategie, které jim mohou být užitečné i v reálných situacích.

„Naše schopnost imaginativně obývat virtuální světy, tedy světy, které si vytváříme, i ty, které nám zprostředkovávají filmy a knihy, je darem přirozeného výběru,“ prohlašuje autor studie Mathias Clasen, psycholog na Aarhuské univerzitě v Dánsku. Podle něj jde o biologickou mašinérii, která se vyvinula proto, aby dávala našim předkům výhodu v boji o přežití. 

Otázka, proč lidé hledají katastrofální situace pro zábavu, dlouho zaměstnávala mysl filozofů a vědců. Dříve se předpokládalo, že takové chování může být formou katarze nebo že vzrušení vyvolané děsivými podněty je příjemné.

Tyto prožitky však mohou fungovat jako simulace skutečnosti, z nichž mohou jednotlivci shromažďovat důležité informace. Virtuální zkoumání nebezpečných situací je bezpečnější alternativou k reálnému světu a pomáhá připravit se na nouzové situace typu boj nebo útěk. 

Filmy o apokalypse se zabývají otázkami, jako zda šíření viru vyvolává spolupracující nebo sobecké chování, tedy například zda lidé budou hromadně vykupovat toaletní papír, nebo zda instituce budou nadále fungovat. Pokud by někdy došlo k pandemii, mohla by být tato informace velmi cenná, protože by vedla k lepší připravenosti a psychické odolnosti.

Tým použil film Nákaza z roku 2011, který hraje například Gwyneth Paltrow nebo Kate Winslet. Zobrazuje šíření viru přenášeného respiračními kapičkami. Z 270. nejsledovanějšího filmu Warner Bros se tento snímek během tří měsíců po vypuknutí koronaviru posunul na druhý nejsledovanější film.

Ve své studii se psychologové ptali 310 lidí, zda se považují za fanoušky filmů a televizních pořadů 10 žánrů. Deset typů filmů a televizních pořadů pocházelo z různého spektra. V analýze byly zajímavé pouze proměnné katastrofických žánrů a hororu, další byly použity jenom k maskování záměru studie.

Tým měřil psychologickou odolnost, tedy „schopnost mít subjektivně pozitivní zážitky během obtížné doby“ a duševní a fyzickou připravenost během pandemie, hodnocenou pomocí dotazníků. Podle předpovědi fanoušci katastrofických žánrů byli připravenější na pandemii a během pandemie zažili méně negativních situací. Morbidně zvědaví jedinci vykazovali během pandemie větší odolnost v pozitivním smyslu.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama