V těsné blízkosti Země nepozorovaně proletěl asteroid

Objekty, které k nám přilétají od směru Slunce, jsou obtížně identifikovatelné / Pixabay
V neděli okolo Země proletěl asteroid o velikosti automobilu, a to ve vzdálenosti pouhých 1830 kilometrů. Byl to pozoruhodně blízký průlet, podle observatoře v italském městě Sormano šlo dokonce o nejbližší zaznamenaný průlet asteroidu vůbec. Astronomové o blížícím se tělese vůbec nevěděli.

„Asteroid se přiblížil nezjištěným směrem od Slunce,“ potvrdil pro Business Insider Paul Chodas – ředitel Centra pro studium Zemi blízkých objektů NASA. Asteroid, který dostal označení 2020 QG (dříve ZTF0DxQ), byl detekován i observatoří Palomar v Kalifornii, ale až šest hodin po průletu.

Pokud by se kus skály se svými rozměry dva až cca šest metrů dostal do atmosféry, nebyl by nebezpečný. Podle americké Purdueovy univerzity a Královské univerzity v Londýně by lidé na nebi spatřili ohnivou kouli. Na zem by se ale dostaly jen malé úlomky asteroidu.

Simulace prozradila přibližnou orbitální dráhu 2020 QG. V šest hodin ráno (SELČ) objekt letěl v rychlosti 12,4 kilometrů za sekundu nad Jižním oceánem nedaleko Antarktidy. Mezinárodní astronomická unie ještě dodala pohyb tělesa nad Tichým oceánem, stovky mil východně od Austrálie. 

NASA byla v roce 2005 pověřena Kongresem, aby tyto hrozby sledovala. Agentura je ale schopna zachytit jen 90 procent takzvaných „zabijáků měst“, asteroidů o velikosti nad 140 metrů. V květnu NASA oznámila, že našla méně než polovinu z odhadovaných 25 tisíci objektů této velikosti nebo větší. 

Přitom jsou opomíjena menší tělesa, jako je 2019 OK. Tento kámen dostal i jiné jméno – „města zabíjející asteroid“. Průlet se odehrál minulý rok ve vzdálenosti 72 500 kilometrů od Země. Asteroid, který byl velký jako pyramida v Egyptě, by dopadem vyvolal třicetinásobek energie atomového výbuchu v Hirošimě. I když byl Zemi pětkrát blíže než Měsíc, astronomové jej nezaznamenali. 

Objekty, které k nám přilétají od směru Slunce, jsou notoricky obtížně identifikovatelné. „Pro detekci příchozích asteroidů ze směru Slunce nemůžeme udělat nic, protože asteroidy jsou detekovatelné pouze pomocí optických dalekohledů,“ řekl Chodas. A tyto dalekohledy tělesa, která přilétají směrem od Slunce, špatně identifikují. 

NASA má pro vyplnění mezer v prozkoumávání noční oblohy řešení. Agentura se nachází v rané fázi vývoje nového kosmického teleskopu, který by asteroidy a komety přilétající od Slunce detekovat dokázal. NASA pro projekt vyčlenila 36 milionů dolarů, které získala od Kongresu. Pokud vše půjde podle plánu, v roce 2025 už budeme na neviditelné nebezpečí připraveni. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama