Češi vypustí na oběžnou dráhu další nanodružici se speciální kamerou

 
Další 1 fotografie v galerii
Na orbitě Země se to družicemi jen hemží / Pixabay
Po úspěšném nanosatelitu VZLUSAT-1 vypustí Výzkumný a zkušební letecký ústav na oběžnou dráhu další družici – VZLUSAT-2, na jejíž palubě bude mimo jiné experimentální kamera pro průzkum země.

Vypuštění druhého satelitu je dalším krokem ve strategickém plánu Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ) s názvem Space 2030, jehož cílem je do roku 2030 vybudovat na nízké oběžné dráze první českou konstelaci družic, které bude schopna plnit různá zadání dle přání zákazníka. První mise budou zaměřeny právě na sledování země v různých režimech.

Hlavním úkolem VZLUSAT-2 je proto ověřit technologie pro pozdější mise. Nanosatelit je vybaven zmíněnou experimentální kamerou a jednotkou pro přesné řízení orientace. Kromě toho se na jeho palubě nachází také další generace přístrojů, které se již osvědčily na předchozím satelitu VZLUSAT-1. 

„VZLUSAT-2 je technologická mise, která má za úkol ověřit sub-systémy pro další, komplexnější mise. Mnoho technologií zkoušíme v  České republice vůbec poprvé. I přes pokročilé simulace a testování nejsme schopni všechno zde na Zemi plně ověřit, a proto potřebujeme získávat reálné zkušenosti s  provozem na orbitě, to se týká například systému přesného řízení polohy, který nelze v našich podmínkách plně ověřit,“ říká vedoucí družicových systémů VZLÚ Juraj Dudáš. 

Nanosatelit VZLUSAT-2 využívá osvědčenou konstrukci CubeSatu 3U, odpovídající rozměrům 100x100x350 milimetrů. Vědečtí pracovníci již dokončili práce na tomto druhém nanosatelitu z  dílny VZLÚ a připravili jej k  odeslání do Nizozemí, odkud bude následně s  dalšími satelity přepraven do USA a usazen do speciálního vystřelovače rakety Falcon 9. 

Letové okno pro start rakety Falcon 9 je otevřeno od prvního prosince až do konce března příštího roku (start je předběžně naplánován na 18.12.2020).

Cílová oběžná dráha satelitu leží ve výšce mezi 500-600 km nad zemským povrchem. Komunikace s družicí bude probíhat prostřednictvím pozemní stanice FEL ZČU. Registraci kosmického tělesa zabezpečuje MD ČR. VZLUSAT-2 poletí pod českou vlajkou. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama