Kočka svým majitelům na Floridě donesla bizarní dárek. Hada, který má dvě hlavy

Tento abnormální vývoj je znám jako polycefalie / Florida Fish and Wildlife Conservation Commission
Má to dva mozky a žádné nohy, co je to? Domácí kočka v Palm Harbor na Floridě nedávno svým majitelům přinesla neobvyklý dárek. Malého hada, který má dvě hlavy. Jde o velmi vzácný přírodní fenomén. Unikátní plaz byl pojmenován jako „Dos“, což ve španělštině příhodně znamená „dva“.

Kočka Olivie Dose donesla svým majitelům asi před měsícem. Malý, skvrnitý had má tedy dvě hlavy. Každá z nich může nezávisle pohybovat krkem, očima a jazykem.

Dos má ale problémy s jejich koordinací při krmení. „Jeho největším problémem je jíst,“ prozradil Kay Rogers, majitel kočky, o hadovi na Facebooku. „Zkoušíme spoustu věcí, ale má potíže s koordinací svých dvou hlav,“ dodává. 

Tento abnormální vývoj je znám jako polycefalie. K poruše dochází ve fázi embrya, když se od sebe identická dvojčata nedokážou oddělit. Byla pozorována u všech druhů zvířat, dokonce i u jelenů a sviňuch. S polycefalickými hady se lidé, jak se zdá, setkávají jednou ročně. 

Například minulý rok byl v New Jersey spatřen dvouhlavý chřestýš „Double Dave“. V roce 2018 ve Virginii zase vklouzla na rodinný pozemek dvouhlavá zmije. Polycefaličtí živočichové to nemají ve volné přírodě vůbec snadné.

Obtížněji loví kořist, nebo prchají před predátory. Důvodem jsou dva mozky, které si konkurují. Proto tato zvířata většinou končí u expertů na divokou zvěř. 

O Dose se teď stará Komise ryb a divoké zvěře na Floridě (FWC). Byl identifikován jako štíhlovka americká jižní (Coluber constrictor priapus). Tento druh se obvykle na jihovýchodě Spojených států nevyskytuje. Dos má u FWC více šancí na přežití než v divočině. V přírodě totiž platí, že dvě hlavy někdy nejsou lepší než jedna. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama