V mělkých pravěkých vodách číhalo překvapivě malé mořské monstrum

Jak by pravděpodobně vypadalo setkání člověka s monstrem z pravěku / Pixabay
Před 240 miliony let brázdily moře velké příšery. Byli mezi nimi i nothosauři. Těmto vodním plazům v rychlém pronásledování ryb pomáhal dlouhý krk a ocas.

Nově popsaný příbuzný se však nelišil pouze miniaturními rozměry, ale i způsobem lovu. Vznášel se na mělkém mořském dně a čekal, až se nic netušící kořist přiblíží.

Živočich dostal jméno Brevicaudosaurus jiyangshanensis. Jeho dvě fosilie byly objeveny v jižní Číně. Zkamenělé ostatky měřily pouze půl metru, a tak si čínští paleontologové mysleli, že jde o  mládě nothosaura. Následné prozkoumání kostí však potvrdilo, že jde o dospělé jedince. 

Brevicaudosaurus měl rysy, které jej od ostatních nothosaurů odlišovaly. Vyznačoval se velmi krátkým, plochým a širokým ocasem a hustými kostmi. Fyziologie tvora nám tedy říká, že to nebyl rychlý plavec. Pomáhala mu ale ke stabilitě, když číhal na mořském dně. Přitom si zachovával energii potřebnou pro lov. 

Hustota žeber naznačuje, že měl na své rozměry velké plíce. Díky tomu pod vodou vydržel dlouho bez nutnosti se vynořit a nadechnout. Tvar a rozměry jedné z kostí, kterou měl B. Jiyangshanensis ve středním uchu, naznačuje, že pod vodou velmi dobře slyšel. 

„Tohle je první objev malého druhu velké skupiny. Jedná se o zcela nový životní styl, o němž nyní u nothosaurů víme,“ řekl paleontolog Xiao-Chun Wu z Kanadského muzea přírody v Ottawě. 

Brevicaudosaurus jiyangshanensis byl malý, robustní plaz. Další zkoumání fosilních pozůstatků nám o něm může říct více. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama