V Indii se do rybářských sítí chytila žlutá želva, vzácná anomálie se stala celosvětovou atrakcí

Žlutá želva byla objevena v indickém státě Urísa / Twitter
Vypadá jako plátek sýra, kousek másla nebo vaječný žloutek. S trochou pozornosti však zjistíte, že tato potencionální pochoutka má hlavu, končetiny a krunýř. Genetická anomálie, která v přírodě není úplně běžná, želvám mění barvu. Objev popsala Indická lesní služba.

Kožitka tečkovaná (Lissemys punctata) má obvykle hnědou barvu se žlutými skvrnami. Dožívá se  300 až 400 let a žije v Bangladéši, Indii, Nepálu a Pákistánu. 

I když jsou barevné anomálie u těchto želv vzácné, jsou častější, než si myslíme. V Indii byla objevena žlutá želva s růžovýma očima, a to už v roce 1997. Další podobné případy byly hlášeny také v Asii. 

Tentokrát byla žlutá želva objevena v indickém státě Urísa, a to poté, co se zachytila do rybářských sítí. Biolog, který podivné stvoření umístil na svůj twitterový účet, údajně minulý rok našel tři jedince s touto genetickou vadou. 

I když o ní moc nevíme, pravděpodobně jde o nedostatečnou pigmentaci těla. Je to podobné jako albinismus. V těle postiženého dochází k poruše výroby pigmentu melaninu. U lidí to má za následek bílou, někdy narůžovělou pokožku, velmi světlé vlasy a ochlupení, přičemž oči chytají růžovou až červenou barvu. U želv mohou žluté pigmenty přežít a ovládnout produkci barev. Této vadě říkáme chromatický leucismus. Podle vědců může tato vada u želv tvořit opravdu „oslňující“ barvy. V některých případech mohou být dokonce rubínově rudé. 

Přestože jsou takové želvy nádherné a připomínají barvy drahokamů či zlata, v obchodech s domácími mazlíčky by byly vysoce ceněny, tak ve volné přírodě se díky svému výraznému vzhledu  obtížně maskují. Želvy jsou pak vytaženy ze svého přirozeného prostředí a umístěny do zajetí.

Mohlo by vás zajímat

Reklama