Archeologové nalezli tajemnou boží zemi Punt, pomohly jim mumifikované ostatky paviánů

 
Další 1 fotografie v galerii
Tudy pravděpodobně vedla obchodní cesta z Egypta po Nilu až do starověkého Puntu / Pixabay
Starověcí Egypťané cestovali do vzdálené země Punt, aby získali exotické zboží jako kadidlo nebo živé paviány, ale skutečné umístění tohoto úžasného místa bylo pro vědce až dosud záhadou.

Tým z Dartmouth College nyní našel to, co staroegyptští lidé nazývali „Boží zemí“, a to díky mumifikovaným paviánům, o nichž se předpokládá, že pocházejí z Puntu. 

Vědci analyzovali 3300 let staré mumifikované paviány odhalené v egyptských hrobkách a chrámech a porovnali jejich vzorky s těmi z tkáně moderních zvířat žijících v některých částech Afriky. Tým zjistil, že řada mumifikovaných paviánů se narodila mimo Egypt, pravděpodobně v Eritreji, Etiopii nebo Somálsku, což zúžilo umístění země Punt.

Starověcí Egypťané věřili, že paviáni Papio hamadryas jsou posvátní, a používali je jako symboly v umění a náboženství. Tento druh byl mumifikován vsedě s ocasem stočeným napravo od těla. Další druh, Papio Anubis neboli pavián olivový, byl mumifikován do velkého kokonu způsobem vykazujícím mnohem menší péči.

Starověký Punt byl zdrojem kadidla, zlata, leopardích kůží a živých paviánů. Vědci spekulují, že země Punt se nachází někde v jižní části Rudého moře v Africe nebo v Arábii. O jejím přesném umístění ale diskutovali již více než 150 let. 

Vedoucí výzkumu Nathaniel J. Dominy, profesor antropologie z Dartmouth College uvádí: „Dálková námořní doprava mezi Egyptem a Puntem, dvěma suverénními státy, byla významným milníkem v lidské historii, protože vedla k vývoji řady námořních dopravních technologií. Obchod s exotickým luxusním zbožím, včetně paviánů, byl jejím motorem.“

Pro studii tým analyzoval 155 mumifikovaných paviánů z egyptského období Nové říše (1550 př. n. l. - 1069 př. n. l.) a Ptolemaiovského období (305 př. n. l. - 30 př. n. l.). Použili také vzorky tkáně ze 155 moderních paviánů ze 77 míst ve východní Africe a jižní Arábii, aby zahrnuli všechna předpokládaná umístění země Punt.

V mumifikovaných paviánech zkoumali vědci složení izotopů kyslíku a stroncia pomocí izotopového mapování. Soustředili se ale hlavně na stroncium, které může vést k určení zeměpisné polohy Puntu. Jak stroncium eroduje, vstřebává se do půdy a vody a vstupuje do potravinového řetězce. Když zvířata pijí vodu a jedí rostliny, z jejich zubů, vlasů a kostí získáte geografickou charakteristiku místa, kde žili v minulosti a naposledy.

Výsledky šetření odhalily, že dva mumifikovaní paviáni P. hamadryas z období Nové říše se narodili mimo Egypt. S největší pravděpodobností pocházeli z Eritreje, Etiopie nebo Somálska. Data také ukazují, že zvířata uhynula krátce po příjezdu do Egypta, protože jejich sklovina a srst nevykazovaly známky kyslíkových charakteristik pitné vody z této země. 

Pět druhů mumifikované P. anubis z Ptolemaiovského období ukazovalo hladiny stroncia, které odpovídají egyptskému původu. Může to znamenat, že paviáni byli v egyptském zajetí často šlechtěni.

Mohlo by vás zajímat

Reklama