Čtyřletá dívka našla při procházce na pobřeží Británie stopu dinosaura

Paleontologové se domnívají, že stopu za sebou zanechal dinosaurus o výšce 75 centimetrů a délce 2,5 metrů / Amgueddfa Cymru/National Museum of Wales
Jaká je šance, že se jdete projít se svým psem a po cestě narazíte na skvěle zachovalou stopu dinosaura? Neuvěřitelné štěstí měla čtyřletá dívka, která mile překvapila paleontology. Našla totiž právě takový otisk. Byl datován do doby před 220 miliony let.

Čtyřletá Lily Wilderová se svým otcem a psem se 23. ledna 2021 v jižním Walesu v Británii vydala po pláži na procházku do supermarketu. Byl to den jako každý jiný. Až do chvíle, kdy si všimla něčeho zvláštního na jednom z nízkých balvanů, který jí sahal po ramena. Byla na něm perfektně zachovalá stopa dinosaura.

Rodina se nejprve domnívala, že stopa, která měří jen něco málo přes deset centimetrů, je dílem nějakého umělce. Paní Wilderová si však byla vědoma toho, že podél pobřeží byly podobné stopy dinosaurů nalezeny už v minulosti. Snímek otisku tedy zveřejnila na svých sociálních sítích. Následně rodinu kontaktovalo Národní muzeum ve Walesu, které si nález převzalo.

Paleontologové se domnívají, že stopu za sebou zanechal dinosaurus o výšce 75 centimetrů a délce 2,5 metrů. Zvíře kráčelo po svých dvou zadních končetinách. Odborníci však nemohou určit, o jakém dinosaurovi je řeč. Experti otisky takových rozměrů obvykle klasifikují jako stopy malých, delších teropodů (stopy s rodovým názvem Galladar).
 
Vědci nález Lily označují za nejlépe dochovanou stopu dinosaura v Británii za posledních deset let. „Řekl bych, že je to mezinárodně důležité, proto si to muzeum vzalo hned,“ řekl pro Wales Online  Karl James Langford, archeolog z Archaeology Cymru.
 
Muzea jsou kvůli současné pandemii zavřená. Hned jak to bude možné, bude Lily se svými spolužáky pozvána na výstavu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama