Archeologem na zkoušku, vyzkoušejte si v létě pravěk na vlastní kůži

Během prohlídek se lidé seznámí s prací archeologů přímo na probíhajících archeologických výzkumech např. v Doudlebech nad Orlicí / Archeologický ústav AV ČR
Kdo vládl na stolové hoře Vladaři v době železné, co se asi tak odehrálo v tajemné Býčí skále, koho zobrazuje slavná opuková hlava ze Mšeckých Žehrovic, nebo jak vypadají nejstarší jeskynní malby v České republice?

Na tyto otázky odpoví archeologové přímo v terénu. Od 30. 6. 2021 můžou zájemci prozkoumat na 90 atraktivních lokalit s výběrem z více než 250 komentovaných prohlídek na celém území ČR.

Na základě loňské úspěšné celorepublikové akce se Archeologické ústavy AV ČR v Praze a v Brně ve spolupráci s více než pěti desítkami vědeckých, muzejních a dalších regionálních pracovišť rozhodly i pro toto léto zorganizovat program komentovaných prohlídek archeologických lokalit s odborným výkladem profesionálních archeologů.

Rozšiřují tak nabídku poznávacích a výletních cílů pro laickou i poučenou veřejnost v době (stále ještě) ovlivňované přetrvávající pandemickou situací o jedinečnou šanci „prozkoumat“ lokality známé i ty méně známé. 

Během prohlídek se lidé seznámí s prací archeologů přímo na probíhajících archeologických výzkumech v Doudlebech nad Orlicí či v Těšeticích-Kyjovicích a dokonce si můžou práci v terénu přímo vyzkoušet na probíhajícím výzkumu v Polešovicích. V archeoparcích navíc vědci slibují zážitek pravěku na vlastní kůži.

Některá naleziště bude možné procházet ve dvou realitách – přímo v terénu s průvodcem a virtuálně. Stačí si jen včas rezervovat termín na www.archeologickeleto.cz.

Mohlo by vás zajímat

Reklama