Vodní brouci dokážou chodit po spodní straně vodní hladiny. Jde o dosud neprozkoumaný jev

Vodní brouk z rodiny vodanovitých umí zvláštní věci / Andrew C/Wikimedia Commons
Hmyz je miniaturní a lehký. Proto může mít odlišný vztah k rozhraní voda-vzduch než ostatní živočichové. Například hmyz z čeledi bruslařkovití bruslí po povrchu vody. Australský vědec nyní náhodou pozoroval brouka, jak chodí po vodě, ale ze spodní strany, tedy vzhůru nohama. Jde o známý, ale špatně prozkoumaný jev.

Vodní brouci se potápějí vzhůru nohama a kráčí po spodní straně vodní hladiny. Je to známý, ale jen zřídka pozorovaný jev. Nynější případ, který byl popsán v časopise Ethology, je první podrobnou dokumentací této pohybové techniky u vodních brouků.

John Gould je behaviorální biolog na australské University of Newcastle. V pohoří Watagan v Novém jižním Walesu pozoroval pulce v takzvaných jarních (pomíjivých) bazénech. Místo nich však našel vodního brouka z rodiny vodanovitých (Hydraenidae), jak chodí po vodní hladině, ale vzhůru nohama.

„Nejprve jsem předpokládal, že to musel být brouk, který do vody spadl. Pak jsem si uvědomil, že brouk je vzhůru nohama pod hladinou,“ líčí zážitek Gould, který natočil, jak brouk takto po hladině chodí stejně jako například po rovném stole.
 
Stále není jasné, jak to brouci dělají. Na Gouldově videu je patrná vzduchová bublina na broukově obráceném břichu. Je možné, že tato bublina brouka „připnula“ na spodní stranu dna. Každým krokem pak brouk vyvolává na hranici vody a vzduchu tlak, což způsobuje efekt proudů vody od tvorových nohou.
 
Brouk by tak mohl činit z důvodu ochrany před predátory u dna. To ale potvrdí až další případné studie. Ty by mimochodem mohly mít přínos pro oblast robotiky.
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama