Nalezen nejstarší kmen morové bakterie, která po mutaci vyplenila středověkou Evropu

Nález nejstarší morové bakterie může epidemiologům ukázat vývoj zoonotických nemocí / Pixabay
Němečtí vědci na území dnešního Lotyšska našli nejstarší důkaz o moru v době kamenné. Lovce a sběrače ve věku 20 let kousl hlodavec. Kmen odpovídá moru, který ve středověku zpustošil Evropu. Postrádal však klíčové geny, pomocí nichž se mohl rychle šířit. Nabízí se tak unikátní pohled na mutaci děsivé nemoci.

Mor se v dávné historii rozšiřoval tak, že na povrchu hlodavce, například krysy, infikoval blechy nebo vši, a ty se poté dostaly na člověka. Asi jako většina nemocí, na úplném začátku mor tolik infekční nebyl.

Němečtí vědci v kosterních ostatcích lovce a sběrače, jehož před 5 000 lety v době kamenné kousl hlodavec, našli kmen zhoubné bakterie Yersinia pestis – patogenu, který zapříčinil černou smrt ve středověké Evropě o 4 000 let později a dýmějový mor ve 13. století. O nálezu informoval Business Insider.

Přestože je to patogen známý, „chyběly mu geny umožňující přenos blechami,“ vysvětlil Ben Krause-Kyora, spoluautor studie a profesor o analýze starověké DNA na univerzitě v Kielu. Se svou skupinou na území Lotyšska zkoumal ostatky čtyř osob s cílem zjistit, zda se jedná o příbuzné. V blízkosti muže byly vykopány ostatky jiného muže, dospívající dívky a novorozence. Morová bakterie byla nalezena náhodou.
 
Jedná se o nejstarší kmen Yersinia pestis a tento nález ukazuje, jak bakterie zmutovala a získala schopnost skákat mezi hostiteli s pomocí blech a vší. Vedlo to k několika největším pandemickým katastrofám lidské historie.
 
Analýza DNA extrahované z kostí a zubů odhalila velkou zamořenost organismu. Muž s velkou dávkou bakterií pravděpodobně žil delší dobu a ve svých 20 letech zemřel. Vědci se domnívají, že muž trpěl na septický mor. Ten se šíří krevním oběhem a je znám tím, že obětem zčerná pokožka. Jelikož se dá přenášet pouze kontaktem s infikovanou krví, vysvětlilo by to zbylé tři neinfikované osoby v hrobě.
 
Nález nejstarší morové bakterie může epidemiologům ukázat vývoj zoonotických nemocí, jako je ebola, prasečí chřipka a pravděpodobně také v současnosti řádící koronavirus „Nález naznačuje, že rané kmeny jsou spojeny se sporadickými ohnisky, která se nedokázala tak daleko rozšířit,“ řekl pro Business Insider Kyora.
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama