Archeologové v Iráku objevili významné město z konce Babylonské říše

Tell al-Duhaila je domovem stovek historicky významných památek, jako je velký zikkurat v Uru / Pixabay
Ruští archeologové v Iráku odkryli pozůstatky 4000 let starého městského osídlení, o němž se domnívají, že pamatuje období zániku starověké babylonské éry. Také našli masivní kus chrámové zdi, pozůstatky přístavu a další artefakty.

„Ztracené město bylo nalezeno 24. června v irácké oblasti Dhíkár, kdysi srdci starověké Sumerské říše, považované za jednu z prvních civilizací na světě,“ řekl pro zpravodajský web AL-Monitor Alexej Jankowski Diakonoff, vedoucí vykopávek a výzkumník na Institutu orientálních rukopisů Ruské akademie věd.

Údajně se jednalo o městské osídlení nacházející se v archeologické lokalitě Tell al-Duhaila nedaleko města Eridu, kde podle sumerských legend žili bohové a vznikl zde život prvních lidí.

V oblasti byl také objeven rezavý hrot šípu a hliněné sochy velbloudů pocházejících z rané doby železné. Na místě se rovněž nacházely pozůstatky zhruba 2 metry vysoké a téměř 4 metry široké chrámové zdi a starověký přístav, v němž kotvily lodě.
 
„Tento nedávný objev má prvořadý význam. Světu představuje jedno ze sumerských měst s výhledem na námořní přístav,“ řekl pro AL-Monitor Gaith Salem, profesor dějin na Mustansiriyah University v Bagdádu.
 
Ve většině takových měst měli obyvatelé nádherný výhled na moře. Tyto lokality se však proměnily ve vyprahlé pouště, které vidíme dnes. Archeologové se na základě analýzy půdy a vzhledem k obrovským blokům použitým k vybudování zdi domnívají, že město vyrostlo v období starověké babylonské éry. Sochy a nalezená keramika ale naznačují, že by ve skutečnosti mohlo sahat až k období Sumerské říše. Po kolapsu Babylonské říše se údajně mohlo stát zdejším hlavním městem.
 
Tým má také důkazy o nejstarším zemědělství využívajícím bahna v Mezopotámii. Bahno zůstávalo na březích řek. Umožnilo pěstovat plodiny i v tak suché a vyprahlé oblasti známé jako "Úrodný půlměsíc", která i přes nepříznivé podmínky byla vhodná pro vznik lidské civilizace.
 
Tell al-Duhaila je domovem stovek historicky významných míst a památek, jako je velký zikkurat (stupňovitá věž) v Uru. Oblast zůstala nedotčena vandalismem a ničením památek, které v Iráku začalo počátkem 90. let.
 
V říjnu se do oblasti chystají vydat další univerzitní muzejní odborníci. Díky neporušenosti místa se zde určitě budou nacházet i jiné poklady cenné nejen pro Irák, ale pro celý svět.
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama