Paleontologové v Brazílii objevili nového dravce z konce křídy

Kurupi itaata byl pravděpodobně velmi dobrý běžec / Júlia d’Oliveira
Paleontologové v Brazílii objevili úlomky fosilie nového druhu abelisauridního teropoda, tedy predátora žijícího v období křídy. Jeho anatomie nasvědčuje tomu, že to byl dobrý běžec.

Dinosaurus dostal jméno Kurupi itaata a žil na území dnešní jihovýchodní Brazílie asi před 70 miliony let, což je období zhruba pozdní křídy. Zvíře patřilo do kategorie abelisauridů, kterým se dařilo na superkontinentu Gondwana.

Fragmenty fosilie byly nalezeny v obci Monte Alto ve státě São Paulo. „Kurupi itaata představuje pro formaci Marília prvního tetropodního dinosaura,“ řekl Dr. Fabiano Vidoi Iori z Museu de Paleontologia.

Tato formace zahrnuje státy São Paulo, Minas Gerais, Goiás, a Mato Grosso do Sul. Nachází se zde jen velmi malý počet fosilních záznamů, zejména obratlovců.
 
Paleontologové však měli štěstí a našli tři obratle a část pánve Kurupi itaata. Na jejich základě určili, že bylo zvíře dlouhé 5 metrů a mělo tuhý ocas. Anatomie kosti zase naznačuje, že to byl dobrý běžec.
 
Tento tvor má mnoho společných rysů s jinými abelisauridy z Jižní Ameriky. Například kaudální obratle. Objev je důležitý proto, že je první svého druhu ve formaci Marília a zvyšuje rozmanitost středně velkých abelisauridů v Gondwaně.
 
Zdroj: Journal of South American Earth Sciences

Mohlo by vás zajímat

Reklama