Sluneční světlo je účinnější lék než antidepresiva, vyplývá ze studie

Každá hodina na slunečním světle prý snižuje pravděpodobnost celoživotní deprese / Pixabay
O tom, že je pobyt v přírodě prospěšný pro zdraví, už víme. Nová, rozsáhlá studie jde více na dřeň a vysvětluje, co za tím stojí. Sluneční světlo je pro nás přes den stejně důležité jako jeho absence v noci, vyplývá z výsledků.

Na toto téma vyšlo již mnoho studií potvrzujících prospěch z pobytu venku. Australští vědci z Univerzity Monash nyní demonstrovali, jak vystavení slunečnímu světlu zlepšuje celkové zdraví. Zlepší se vám spánek, nálada, a dochází k poklesu rizika deprese.

Vědci pro svou studii použili data od 400 000 osob z britské biobanky. Od těchto lidí také zjišťovali čas strávený venku a pravidelné nálady. V podskupině o 20 000 lidech se tým zaměřil na sezónní změny, čas strávený v práci, cvičení, sociální aktivity, množství spánku a vše, co má vliv na duševní zdraví.

Vystavení se světlu v jakoukoliv hodinu mezi dnem a nocí spojili vědci s lepší náladou, kvalitnějším spánkem, nižším rizikem deprese a méně častým užíváním antidepresiv. Každá hodina na slunečním světle údajně snižuje pravděpodobnost celoživotní deprese a zvyšuje dlouhodobý pocit štěstí.
 
Tyto výsledky jsou očekávané, i přesto je ale dobré vidět to na početné skupině lidí v tak rozsáhlé studii, která k výsledkům dřívějších studií přispívá. Dokazuje to také fakt, že opravdu účinná léčba je léčba světlem a že terapie antidepresivy může být naopak nedostačující.
 
Zdroj: Journal of Affective Disorders

Mohlo by vás zajímat

Reklama