Konspirátoři se podle vědců vystavují většímu zdravotnímu riziku

Konspirační teoretici často přišli podle výzkumu o práci i příjem / Pixabay
Od počátku pandemie nemoci COVID-19 se šíří konspirační teorie jako požáry v australských lesích. Víra založená na absenci smysluplných důkazů a logice ohrožuje zdraví těchto lidí, což nyní demonstrovali ve své nové studii vědci.

Víme, že víra zaslepuje a lidé se díky ní cítí neohrožení. Platí to také o konspirátorech v době nemoci COVID-19. Nebylo však jasné, jak přímo souvisí víra v konspirační teorie se zdravím a pohodou lidí v kontextu pandemie.

Vědci z Amsterdamské univerzity začali svůj výzkum s 5 745 dobrovolníky v dubnu 2020. Hodnotili míru jejich víry v konspirační teorie a o několik měsíců později byla ta samá skupina dotazována ohledně prodělání nemoci a provedených testů.

Výsledky ukázaly, že víra v konspirační teorie předpokládala nižší riziko nákazy, ve skutečnosti však měly tyto osoby zvýšené riziko provedeného pozitivního testu na koronavirus, což vědci vykládají tak, že konspirátoři se více vystavují riziku a scházejí se s více lidmi.
 
Z výsledků je rovněž patrné, že konspirační teoretici často přišli o práci, příjem, a častěji se potýkali s většinovým odmítnutím za své postoje. Vědci popisují netoleranci konspirátorů jako stigmatizující.
 
Zdroj: Psychological Medicine

Mohlo by vás zajímat

Reklama