Sonda Curiosity našla na Marsu s pomocí experimentální metody organické molekuly

Organické sloučeniny je na Marsu těžké detekovat, protože když se zahřejí, rozpadají se na jednodušší molekuly / NASA
Vozítko Curiosity objevilo na povrchu Marsu neznámé organické molekuly, a to s pomocí experimentální metody. Žádná z molekul nenese známky života, ale ukazuje účinnou metodu v hledání molekul na bázi uhlíku na marťanském povrchu bez nutnosti vrtat.

V roce 2016 sonda Curiosity narazila při své cestě na hrbol. Když tento kámen na úpatí hory Mt. Sharp chtěla navrtat pro vzorky, vrták náhle přestal fungovat.

Tým NASA misi zastavit nechtěl, a tak dal vozítku příkaz k rozmělnění kamene s pomocí již nasbíraného marťanského písku a chemického rozpouštědla.

Organické sloučeniny je na Marsu těžké detekovat, protože když se zahřejí, rozpadají se na jednodušší molekuly, ale ne pokud integrují s jinými chemikáliemi.
 
Po rozpuštění kamene našlo vozítko známky organických sloučenin včetně amoniaku a kyseliny benzoové. Některé tyto organické sloučeniny nebyly na Marsu nikdy identifikovány.
 
Jejich přítomnost nutně neznamená, že byl na Marsu někdy život. „Tento derivatizační experiment na Marsu rozšířil inventář molekul přítomných v marťanských vzorcích a demonstroval mocný nástroj, který je umožňuje hledat,” řekla astrobioložka Maëva Millan.
 
Zdroj: Nature Astronomy
 
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama