NASA spustila misi sondy DART, která pomůže odvrátit hrozbu asteroidů

Jelikož cílem sondy je pouze náraz do měsíce planetky, nenese žádné vědecké přístroje / NASA
Ve středu začala mise Double Asteroid Redirection Test (DART). Raketa SpaceX vynesla na oběžnou dráhu malou sondu, která pomůže odvrátit hrozbu asteroidů.

Planetární obrana je momentálně velmi zkoumaný sektor. V poslední době totiž přibývá názorů, že jsme před hrozbou asteroidů bezbranní. Za tímto účelem začala ve středu mise DART, v jejímž rámci raketa Falcon 9 vynesla do vesmíru malý modul, menší než golfový vozík.

Cíl sondy je prostý - přirozená družice Dimorphos obíhající asteroid Didymos. Sonda bude mít za úkol do družice o velikosti fotbalového stadionu narazit ve vysoké rychlosti, a tak jej vychýlit na kratší oběžnou dráhu Didymose, tedy za předpokladu, že test proběhne správně.

Výsledkem bude, že se oběžná dráha asteroidu Didymos zkrátí asi o deset minut. Pokud se tak stane, sonda DART dokáže, že je možné odklonit nebezpečný asteroid i malým tělesem. Dojít by k tomu mělo v roce 2022.
 
Test také prozradí, jak srážka asteroid může ovlivnit a jak velká sonda je pro dosažení cíle potřeba.

Sonda DART je poháněna iontovým motorem NEXT-C. Energii pro jeho provoz budou během letu dodávat rozbalovací sluneční panely nové generace ROSA (Roll Out Solar Array).

Jelikož cílem sondy je pouze náraz do měsíce planetky, nenese žádné vědecké, ani měřící přístroje.

Zdroj: Business Insider

Mohlo by vás zajímat

Reklama