Reprosoustava Elac Concentro S 503 pro nejnáročnější posluchače

Pro řadu Concentro S byl navržen a vyroben revoluční koaxiální středo-výškový reproduktor / Elac
Nový model Elac Concentro S 503 je první regálovou reprosoustavou stejnojmenné řady a díky provedení, použitým technologiím a materiálům nabízí skutečně výjimečný zvuk.

Vzhled nového modelu Concentro S 503 je v souladu s rodinou reprosoustav Concentro S a Elac na něm demonstruje 95 let zkušeností z oboru akustiky. Dozadu nakloněná skříň ozvučnice působí přirozeně a harmonicky.

Silnou vazbu s prostorem tvoří šikmina horní plochy společně s elegantním lichoběžníkovým půdorysem a mizejícími bočnicemi. Hodnotné zpracování umocňuje hluboce lesklý černý nebo bílý lak. Luxusní variantou je provedení v pravé ořechové dýze.

Estetika je důležitá, ale reprosoustavy jsou hlavně o zvuku. Concentro S 503 je spojením obou aspektů do jednoho harmonického celku. Tvar skříně ozvučnice je důmyslně navržen tak, aby byl v souladu s potřebami použitých reproduktorů a s vnějším prostředím zároveň.

Klíčová je do prostoru vystupující zaoblená čelní plocha ozvučnice, která přispívá k účinnému rozptýlení zvukových vln. Na ozvučnici nenajdete dvě rovnoběžné stěny, což pomáhá eliminaci vzniku nechtěného stojatého vlnění uvnitř reprosoustavy.

Dva páry vzadu umístěných masivně pozlacených šroubovacích terminálů zajišťují dokonalý kontakt a flexibilní připojení k zesilovači způsobem bi-wire, který zabraňuje intermodulaci signálů a umožňuje ladění zvuku výběrem různých reproduktorových kabelů, zatímco metoda bi-amp vyrovnává zátěž pomocí dvou zesilovačů a zajišťuje maximální přesnost zvuku při jakémkoli zatížení.

I když jsou na první pohled patrné jen dva reproduktory, ve skutečnosti se jedná o třípásmovou reprosoustavu. Speciálně pro řadu Concentro S byl navržen a vyroben revoluční koaxiální středo-výškový reproduktor. Elac dokázal integrovat skládaný výškový reproduktor JET doprostřed membrány středotónového měniče, čímž vznikl dokonalý jednobodový zdroj zvuku s širokým kmitočtovým rozsahem.

Také basový reproduktor je převzatý od podlahových modelů Concentro S 507/509. Jeho tuhá, a přitom lehká hliníková membrána je uchycena tak, aby se mohla pohybovat v mimořádně velkém rozsahu. Díky tomu začíná kmitočtový rozsah již na úctyhodných 30 Hz, což je hodnota, kterou nedosahuje většina podlahových reprosoustav s mnohem větším objemem.

Součástí dodávky jsou tři různě tvarované, magneticky upevněné hliníkové kroužky DCR (Directivity Control Ring) tvořící krátký zvukovod pro středotónovou membránu. To umožňuje okamžitou a rychlou kontrolu nad poměrem přímého a rozptýleného zvuku v poslechové zóně.

Výhradně pro model Concentro S 503 připravuje Elac podlahový stojan LS-300, který dovolí uživatelům umístění reprosoustav do prostoru mimo nábytek. Pro všechny tři barevné varianty bude k dispozici jednotné provedení v překrásném černém klavírním laku a masivními chromovanými hroty v základně.

Zdroj: Elac

Mohlo by vás zajímat

Reklama