Paleontologové popsali první případ respirační infekce u dinosaura

Deformace u Dolly byla pozorována v oblasti obratlů napojených na vzduchové vaky / Charles R. Knight
První případ respirační infekce popsali paleontologové u velkého býložravého dinosaura s dlouhým krkem, který po Zemi kráčel před 150 miliony let. Bylo to podobné onemocnění, na které dnes umírají ptáci, zjistili vědci.

Paleontologové v Great Plains Dinosaur Museum v Montaně prohlíželi zkamenělé krční kosti diplodokida (čeleď Diplodocidae), obrovského býložravého dinosaura s dlouhým krkem, který žil v pozdní juře, a jehož vědci pojmenovali jako Dolly, informuje deník The Guardian.

Ředitel muzea Cary Woodruff si na několika obratlích všimnul zvláštních výrůstků připomínajících brokolici. „Prozkoumal jsem už spoustu sauropodích obratlů a viděl divné věci, ale ještě jsem neviděl nic takového,” řekl Woodruff, který svůj objev zveřejnil na sociálních sítích.

Reakce vědců na sebe dlouho nenechaly čekat. Někteří upozorňovali, že výrůstky vypadají podobně jako výčnělky vznikající při respiračních infekcích u moderních ptáků. Tohle podezření následně potvrdilo CT vyšetření.

Deformace u Dolly byla pozorována v oblasti obratlů napojených na vzduchové vaky, součást dýchacího systému, jenž měli dinosauři podobný s ptáky. Výsledky studie byly publikovány v časopisu Scientific Reports.
 
Tyto abnormality podle vědců mohly vzniknout následkem infekce podobné aspergilóze, která u ptáků vzniká vdechováním spor plísní. „Představujeme si to tak, že Dolly připomínala nemocného člověka. Kašlala, kýchala, měla horečku, a pak zahynula,” myslí si Woodruff. „Všichni tyto příznaky známe a cítili jsme se mizerně jako Dolly. Osobně nevidím jinou fosilii, s níž bych byl schopen sympatizovat více.”
 
Pro neléčené ptáky je aspergilóza smrtelná. Podle Woodruffa Dolly nakonec na infekci zemřela. Zda zahynula sama, nebo využil příležitosti nějaký predátor, není jasné. Nemoci u dinosaurů nejsou dostatečně známy. Stopy po nich ale můžeme najít v kostech. Dolly je první případ dinosaura s prokázanou respirační infekcí.
 
Zdroj: Scientific Reports, The Guardian

Mohlo by vás zajímat

Reklama