Nový standard Wi-Fi 6E umožní především hustší provoz v rámci jedné sítě

Frekvenční pásmo 6 GHz se pohybuje ve spektru 5,925 až 7,125 GHz / TP-Link
Wi-Fi 6E je standard, který je v podstatě rozšířením stávajícího standardu Wi-Fi 6 (802.11ax). Označení „E“ je zkratkou pro anglické Extension, tedy rozšíření.

A skutečně se nejedná podle expertů společnosti TP-Link jen o rozšíření na papíře. Oproti Wi-Fi 6 totiž varianta 6E přináší i třetí, nezahlcené 6GHz pásmo, které využijete na datově náročné operace.

Frekvenční pásmo 6 GHz se pohybuje ve spektru 5,925 až 7,125 GHz, takže dosavadní spektrum je tímto způsobem rozšířeno o 1,2 GHz. U pásma 6 GHz nedochází k překrýváním ani vzájemnému rušení kanálů, a tak je vhodné i pro on-line aktivity typu rozšířené a virtuální reality (AR/VR), streamování videa v 8K rozlišení nebo hraní nejnovějších on-line her.

Proč je Wi-Fi 6E vůbec potřeba?

Nový standard potřebujeme z různých důvodů. K těm nejzásadnějším patří přeplnění stávajících frekvenčních pásem 2,4 a 5 GHz, jakož i hustější provoz v rámci jedné Wi-Fi sítě a také rostoucí počet Wi-Fi zařízení. Spousta z nás už k internetu zkrátka nepřipojuje jen notebook, tablet, smartphone a možná ještě herní konzoli, ale také domácí osvětlení, termostaty, kamerový systém, žaluzie, ledničku, televizory či všelijaká příslušenství.

Frekvenční pásmo 6 GHz však prozatím nebylo přijato ve všech zemích. V jednotlivých zemích Evropské unie byla pro jeho provoz stanovena jen vybraná část, a to frekvence 5 925 až 6 425 Mhz. V různých zemích a oblastech mohou pro přijetí pásma 6 GHz platit různá pravidla, a tak se například před odstěhováním do jiné země ujistěte, že v dané zemi vůbec pásmo 6 GHz využijete.

Kompatibilitu je však třeba zjišťovat i u jednotlivých zařízení – bez podpory pásma 6 GHz u koncových klientů zkrátka standard WI-Fi 6E nevyužijete naplno, a je tedy zbytečné do Wi-Fi 6E routeru investovat. Tedy v případě, že jste nedávno upgradovali na Wi-Fi 6 router. Ostatně pro běžné domácí účely dnes stále stačí i standard Wi-Fi 5. Je třeba mít na paměti, že pro využití plného potenciálu Wi-Fi 6E musí tuhle technologii podporovat i koncová zařízená a ta budou běžně dostupná nejdříve v průběhu dalších dvou let.

Pokud jde o operační systémy, podporují standard Wi-Fi 6E hlavně nejnovější Windows. Počítače s Windows 11 (x64) nebo novějším buildem dostupným v kanále Dev systému Windows 10 (x64) patří k těm, které Wi-Fi 6E zvládnou už dnes.

První kompatibilní zařízení představil TP-Link začátkem ledna na veletrhu CES 2022 v Las Vegas. Patří k nim například síťový adaptér TP-Link Archer TXE75E nebo router TP-Link Archer AXE75.

Zdroj: TP-Link

Mohlo by vás zajímat

Reklama