Čínský rover objevil na odvrácené straně Měsíce zvláštní skleněné kuličky

Kuličky objevené čínským roverem se zdají být průsvitné a lesklé / Xiao, Science Bulletin
Poblíž impaktních kráterů na Měsíci zaznamenal čínský Yutu-2 několik skleněných lesklých koulí, z čehož dvě jsou průsvitné. Vědci spekulují, že může jít o lunární obdobu pozemské horniny zvané tektit. K určení jejího původu ale potřebují další studie.

Čínské vozítko Yutu-2 kamerou zachytilo několik skleněných kuliček, takzvaných sférolitů, na odvrácené straně Měsíce. Jelikož byl ve své historii Měsíc vulkanicky aktivní a často se ocital a stále ocitá pod deštěm meteoritů, není sklo na jeho povrchu vznikající při velkém žáru ničím ojedinělým, píše server ScienceAlert.

Podle hlavního autora studie publikované v odborném časopise Science Bulletin Zhiyonga Xiaoa z Čínské akademie věd to však nemusí být případ sférolitů pozorovaných Yutu-2. Podle něj je to ovšem díky jejich unikátnosti těžké určit.

Tyto skleněné kuličky většinou mají zhruba milimetrové rozměry, mnohdy i menší. Sférolity pozorované kamerou vozítka jsou však mnohem větší. Měří mezi 15 až 25 milimetry. To by podle Xiaoa nebylo překvapivé vzhledem k tomu, že během mise Apollo byly z lunárního povrchu získány skleněné kuličky s rozměry až 40 milimetrů.
 
Zvláštní je, že kuličky objevené čínským roverem se zdají být průsvitné a lesklé. Další čtyři nalezené sférolity jsou také lesklé, ale nebyla u nich potvrzena průhlednost, říkají vědci. Sférolity se nacházely poblíž relativně čerstvých impaktních kráterů. Mohly vzniknout při dopadech meteoritů, nebo byly pohřbeny pod lunárním povrchem a vyvrženy na povrch nárazem.
 
Vědci ale dodávají, že pravděpodobněji vznikly ze sopečného skla zvaného anortozit, který se při dopadu meteoritů roztavil a znovu zformoval v tyto průsvitné kuličky. Díky tomu tyto sférolity můžeme srovnat s pozemskou horninou zvanou tektit, což je výsledek přeměny hornin na horniny nové při dopadech meteoritů na zemský povrch a žáru, který vzniká.
 
Bez podrobnější studie to vědci nemohou vědět jistě, ale pokud se nepletou, jsou tyto lunární tektity možná na měsíčním povrchu celkem běžné. „To nabízí zajímavé možnosti pro budoucí výzkumy,” dodal tým.
 
Zdroj: ScienceAlert, Science Bulletin

Mohlo by vás zajímat

Reklama