NASA přesunula novou raketu o výšce sochy Svobody na odpalovací rampu k testování

Raketu SLS čeká v následujících týdnech zatím pouze zkušební start bez zážehu / NASA/Aubrey Gemignani
Návrat člověka na Měsíc je opět o krok blíže. Americká agentura NASA v pátek ráno dokončila přesun rakety Space Launch System (SLS) s výškou přesahující sochu Svobody na odpalovací rampu na Floridě.

Je to poprvé, co byl tento kolos v celku k vidění mimo raketovou montážní halu Kennedyho vesmírného střediska. Nová raketa SLS dosahující výšky téměř 100 metrů, která má nahradit zrušenou misi Constellation a vysloužilé raketoplány, byla v pátek 18. března 2022 přesunuta z raketové montážní haly Kennedyho vesmírného střediska na odpalovací rampu Launch Complex 39B, informuje web stanice BBC News.

Tento kolos o váze asi 2600 tun byl k odpalovací rampě namontované na obrovském pásovém podvozku přesouván jedenáct hodin, píše deník The Guardian. Podle dostupných informací čeká SLS v následujících týdnech zatím pouze zkušební start bez zážehu.

Vědci palivové nádrže rakety naplní superchlazeným kapalným vodíkem a kapalným kyslíkem jako pohonnými hmotami a provedou testovací simulaci startu zastavenou pár sekund před zážehem čtveřice motorů RS-25. Proces bude hodnocen inženýry, a pokud vše půjde podle plánu, raketa bude připravena na misi Artemis I.
 
Mise Artemis I je předběžně naplánována na letošní květen. I přes spokojenost expertů se však podle BBC News nejspíše uskuteční až v červnu, nebo červenci. Start rakety navíc mohou brzdit meteorologické podmínky. Mise bude zahrnovat start SLS, která na oběžnou dráhu Měsíce vynese kosmickou loď Orion bez posádky. Start s posádkou proběhne až za pár let.
 
SLS je součástí úsilí agentury NASA dopravit na Měsíc lidskou posádku. Následná mise v rámci programu Artemis, jejíž termín ještě nebyl specifikován, bude zahrnovat let s lidskou posádkou k Měsíci a zpět. V roce 2025 chce NASA na Měsíc vyslat astronauty. Na lunární povrch tak poprvé vkročí také žena.
 
Zdroj: BBC News, The Guardian

Mohlo by vás zajímat

Reklama