O klimatické podmínky Slovanské epopeje v Moravském Krumlově se starají speciální technologie

Ideální podmínky v prostorách expozice zajišťuje systém měření a regulace / Siemens
Adekvátní podmínky u nejznámějšího díla secesního malíře Alfonse Muchy pomáhá zajišťovat, spolu s ostatními technologiemi, systém Desigo CC od společnosti Siemens.

Díky instalaci systému splňuje podle webu Siemens zámek v Moravském Krumlově, kde je soubor velkoformátových obrazů umístěn, nejvyšší evropské standardy pro vystavování uměleckých děl.

„Desigo CC dokáže splnit všechny podmínky, které se týkají bezpečnosti, osvětlení, stálé teploty a vlhkosti těch nejcennějších uměleckých děl,“ vysvětluje Tomáš Hüner, ředitel Siemens Smart Infrastructure.

„V prostorách výstavy je stálá teplota kolem 20 ºC a pětapadesátiprocentní vlhkost, to jsou pro umělecké dílo optimální podmínky. V případě tak mimořádného díla, jako je Slovanská epopej, je nezbytné, aby byly stabilně a spolehlivě udržovány a uchovaly jej v dokonalém stavu pro příští generace,“ dodává. Instalace Siemens technologií proběhla již ve druhé polovině roku 2020, v těchto týdnech se po covidových uzávěrách na dílo Alfonse Muchy poprvé přicházejí podívat větší počty návštěvníků.

Zajistit optimální podmínky je také umění

Ideální podmínky v prostorách expozice zajišťuje systém měření a regulace (MaR), který monitoruje a řídí jednotlivé technologie. Skládá se z regulátorů Siemens, čidel a akčních členů. Nadstavbovým řídicím systémem je Siemens Desigo CC. MaR zajišťuje vytápění a přípravu topné a chladicí vody pro jednotky přesných klimatizací (nejsou součástí dodávky Siemens).

Technologie Siemens přímo řídí vytápění výstavních sálů pomocí radiátorů a do autonomně pracujících jednotek přesných klimatizací posílá pokyny k nastavení požadované teploty a vlhkosti přicházejí z řídicího systému.

Přesně řiditelné klimatizační jednotky v daném prostoru upravují vzduch tak, aby vnitřní prostředí bylo v požadované kvalitě. Komunikace mezi systémem Siemens a jednotkami klimatizací probíhá přes datovou komunikaci MODBUS. Dispečerské pracoviště má všechny důležité informace k dispozici v systému Desigo CC v reálném čase. „Díky instalaci pokročilých technologií od společnosti Siemens jsme dokázali splnit přísné podmínky Galerie hlavního města Prahy a Slovanskou epopej můžeme v Moravském Krumlově v příštích pěti letech vystavovat,“ vysvětluje Zdeněk Juránek, místostarosta Moravského Krumlova.

Desigo je řešení pro automatizaci technologií v budovách. Díky svým vlastnostem pokrývá všechny typy a velikosti aplikací – od malých předávacích stanic, přes kotelny, výměníkové stanice nebo strojovny vzduchotechniky až po komplexní automatizaci komerčních budov, kancelářských budov a budov občanské vybavenosti. Díky množství podporovaných datových bodů lze standardní Desigo CC nasadit na projekt jakékoliv velikosti.

Zdroj: Siemens

Mohlo by vás zajímat

Reklama