Při jiné oběžné dráze Jupitera by se zlepšily podmínky života na Zemi

Srovnání velikosti Země a Jupitera. Jupiter je dva a půl krát těžší než všechny ostatní planety dohromady a jeho gravitační působení je tak obrovské / Pixabay
V celém vesmíru známe pouze jedno místo, o kterém s jistotou víme, že je vhodné k životu. Naši Zemi. Pokud se tedy snažíme najít jinou obyvatelnou planetu, používáme Zemi jako ideální vzor.

Podle nové studie Americké astronomické společnosti, publikované na webu The Astronomical Journal, ale naše planeta není tak přívětivá, jak by za určitých podmínek mohla být.
 
Ve vesmíru je velké množství faktorů, které ovlivňují podmínky na jednotlivých planetách. Zjistit, co konkrétně ovlivňuje určitý jev, je tak kvůli velkému množství proměnných velmi složité. Vědcům se teď ale povedlo zjistit, co přesně by se muselo změnit, aby byla Země ještě obyvatelnější.

Na naši planetu a vůbec všechny ostatní objekty ve Sluneční soustavě má velký vliv Jupiter. Je dva a půl krát těžší než všechny ostatní planety dohromady a jeho gravitační působení je tak obrovské. Ještě v roce 2019 astronomové prezentovali studii, podle které by jakékoli vychýlení oběžné dráhy Jupiteru mohlo způsobit nestabilitu celé Sluneční soustavy. Nová studie však ukázala, že změna Jupiterovy orbity by mohla mít i pozitivní účinky.

„Spousta lidí je přesvědčená, že Země je symbolem obyvatelné planety, a že jakákoli změna ve Sluneční soustavě na ni může mít pouze špatný vliv. Nyní však víme, že obě tyto domněnky jsou mylné,“ říká vedoucí výzkumu Pam Vervoortová z Kalifornské univerzity.
 
Oběžná dráha Jupiteru je skoro kruhová. Pokud by se protáhla, tak jak je to typické u ostatních planet, mělo by to nejen na naši planetu značný vliv. Čím blíže je totiž Jupiter ke Slunci, tím více je zemská osa nakloněná.

Větší náklon pak znamená větší teplotní rozdíly mezi jednotlivými ročními obdobími. V opačném případě, pokud by se zemská osa narovnala, by se ale teplotní výkyvy zmenšily a klima by tak bylo po celý rok stejné. Podmínky pro život by tak byly mnohem přívětivější.
 
Je jasné, že oběžnou dráhu Jupiteru ani náklon zemské osy jen tak změnit nedokážeme. Přesto má ale tento objev pro astronomy velký význam. Mění totiž pohled na to, podle jakých parametrů posuzují případnou obyvatelnost planet mimo Sluneční soustavu. Až dosud za ideální vzor považovali naši Zemi. Hlavními indikátory vhodných podmínek tak byla vzdálenost od své hvězdy a existence tekoucí vody.
 
Díky nové studii nyní ale astronomové ví, že při hledání potenciálně obyvatelných planet musí brát v potaz i sezónní výkyvy. A právě existence plynného obra v planetární soustavě sledované planety může k předpovídání těchto výkyvů pomoci.

Zdroj: ScienceAlert, The Astronomical Journal

Mohlo by vás zajímat

Reklama