Nové rychlé plnoformátové bezzrcadlové přístroje se systémem EOS R a bajonetem RF

 
Další 2 fotografie v galerii
EOS R5 a EOS R6 jsou vybavené pětiosou stabilizací obrazu v těle přístroje / Canon
První z novinek, model EOS R5, patří do profesionální třídy a pořizuje statické snímky o rozlišení 45 megapixelů rychlostí až 20 sn./s.

Tato novinka je prvním plnoformátovým bezzrcadlovým fotoaparátem, který podporuje záznam videa v rozlišení 8K RAW při snímkové frekvenci až 29,97 sn./s interně a 4K při 120p.

Canon EOS R6 je praktickou volbou pro nadšence i profesionály, kteří chtějí přejít na bezzrcadlový přístroj a hledají lepší schopnosti, včetně fotografování v rozlišení 20,1 Mpx rychlostí 20 snímků za sekundu a natáčení kvalitního videa v rozlišení 4K při 60p a Full HD při 120p. 

Snímač typu CMOS nové generace ve spojení s výkonnými objektivy řady RF umožňuje zachytit detaily při vysoké rychlosti snímání. EOS R5 a EOS R6 dokáží pořizovat snímky již zmíněnou rychlostí až 20 sn./s v tichosti s použitím elektronické závěrky s automatickou expozicí (AE) a automatickým ostřením (AF) se sledováním objektu. Mechanická a elektronická závěrka na první lamelu také umožňuje vysokorychlostní sekvenční snímání až 12 sn./s. 

Jako první přístroje řady EOS jsou EOS R5 a EOS R6 vybavené pětiosou stabilizací obrazu v těle přístroje (IBIS), kterou mohou využít uživatelé všech typů objektivů. Stabilizace IBIS spolupracuje se stabilizačním systémem objektivů RF tak, že objektiv a snímač společně vyrovnávají vybočení a klonění a snímač koriguje horizontální a vertikální posun a klopení.

Tento stabilizační systém dokáže korigovat až o 8 expozičních hodnot. Velký průměr bajonetu RF zase zajišťuje, že světlo dopadá na celou plochu snímače včetně rohů, a to i při jeho pohybu vlivem interní stabilizace obrazu.

Průměr 54 mm umožňuje konstruovat objektivy RF s větším obrazovým kruhem, který pokryje i větší pohyb snímače při stabilizaci. To znamená, že některé objektivy bez vlastní stabilizace, např. RF 85mm F1,2L USM nebo RF 28-70mm F2L USM, mohou rovněž dosáhnout stabilizace až o 8 expozičních hodnot.

Jádrem přístrojů EOS R5 a EOS R6 je obrazový procesor DIGIC X – tedy tentýž jako u nejvyššího modelu zrcadlovky EOS-1D X Mark III. Procesor podporuje technologii automatického ostření nové generace se zdvojenými body Dual Pixel CMOS AF II, která se vyznačuje rychlostí a spolehlivostí.

Systém automatického ostření ostří za pouhých 0,05 sekundy. EOS R5 dokáže zaostřit při hladině osvětlení -6 EV5 a EOS R6 je první přístroj EOS, který dosahuje minimální hodnoty EV pro automatické ostření -6,54,5. Automatické ostření je účinné i při nízké hladině osvětlení a při vysokých světelných kontrastech.

Mohlo by vás zajímat

Reklama