Výročí úmrtí zvukového génia Amara Bose, který vynalezl revoluční audio produkty

Amar Bose vyučoval 45 let na Massachusetts Institute of Technology / Bose
Jeho jméno zná doslova celý svět. Značka Bose vyvolává stále pocity exkluzivity a něčeho výjimečného.

Společnost, kterou založil, nebyla nikdy na burze proto, aby nemusel Amar Bose odpovídat akcionářům za tvorbu zisku – neobvykle velkou část prostředků totiž investoval průběžně do vývoje. Kromě toho vyučoval 45 let na Massachusetts Institute of Technology. Až do své smrti 12. července 2013 se aktivně věnoval jak společnosti, tak i oboru psychoakustiky.

Pojem Bose vešel do povědomí svými audio produkty, které jsou dnes považovány za špičku v oblasti ozvučení interiérů, zahrad, komerčních prostor, automobilů i osobního poslechu pomocí sluchátek. Značka se stala průkopníkem nových řešení a je držitelem řady vlastních unikátních technologií a patentů.

Stala se symbolem malých reproduktorů, které dokážou vytvořit nečekaně hutnou a pestrou zvukovou kulisu ve velkém prostoru. Ozvučení Bose lze najít v prémiových řadách vozů, jako například Audi, Porsche, Renault, Cadillac, Infiniti, Nissan či Mazda.

Psychoakustika je obor, který se zabývá tím, jak člověk vnímá zvuk. Nevěnuje se jen parametrům, jako je výkon či zkreslení. První reproduktor Bose vznikl právě proto, že milovník hudby Amar Bose nebyl spokojený s aparaturou se špičkovými technickými parametry, kterou si koupil. Při podrobném zkoumání problematiky zjistil, že více než 80 % zvuku, který vnímá člověk v koncertním sále, nepřichází k uším přímou cestou od hudebních nástrojů, ale až po odrazech od stěn.

Vyšel z tohoto poznatku a vytvořil legendární produkt Bose 901. Tento audiosystém byl určen pro instalaci do rohu místnosti.  Bose ho vybavil devíti reproduktory, z nichž jen jeden mířil dopředu k posluchačům. Ostatních osm směřovalo dozadu na zeď a systém tak využíval odrazy zvukových vln od dvou stěn současně. Výsledkem byl do té doby „neslýchaný“ zážitek z poslechu hudby.

Zcela novou kategorii audio produktů představil v roce 1993 Amar Bose pod označením Bose Wave Radio. Toto malé stolní rádio nabídlo poprvé zvukový výkon odpovídající mnohem větším zvukovým systémům.

V roce 2004 představila společnost Bose nový, ještě výkonnější systém Wave s integrovaným CD přehrávačem a rozšířenými funkcemi a řada Wave se zařadila mezi nejznámější produkty spotřební elektroniky své doby. Od té doby byly systémy Wave dále vylepšovány až do roku 2015, kdy jejich technologie implementoval Bose do chytrých reproduktorů SoundTouch určených pro streamování hudby z internetu a její bezdrátový rozvod po domě. Jejich nástupcem je nyní řada chytrých reproduktorů Bose Home Speaker. 

Malé reproduktorové kostky Bose instalované dodnes v mnoha komerčních prostorech se staly symbolem „velkého zvuku“ z malých reproduktorů. Téměř neviditelné reproduktory prodávané od roku 1994 pod označením Bose Acoustimass instalované většinou v rozích místnosti pod stropem dokážou vyprodukovat neuvěřitelně plný zvuk. Na trhu se postupně do roku 2006 vystřídalo mnoho variant a jejich nadále vyvíjené technologie jsou dodnes využívány v systémech domácího kina Bose Lifestyle. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama