Konec klasických čerpacích stanic? V britském Essexu vznikne první solární dobíječka automobilů

 
Další 2 fotografie v galerii
Nabíjení elektrických vozidel bude u solárních stanic stejně snadné jako u čerpacích stanic / Gridserve
První z více než 100 solárních polí, postavených ve Velké Británii, bude uvedeno do provozu v Essexu. Za projektem stojí britská firma Gridserve, jež vytvoří 24 nabíjecích míst pro elektrická vozidla. Stanice budou umístěny vedle rušných silnic, aby se většina elektrických a hybridních vozidel plně nabila za méně než 30 minut.

Zástupci Gridserve uvádějí, že bylo potvrzeno již více než 80 lokalit, které jsou v přípravě. Braintree bude pravděpodobně první z mnoha, která bude znamenat revoluci v britské motoristické krajině. Očekává se, že výstavba v lokalitách v Yorku a Hullu bude zahájena ještě před koncem roku 2019.

Nedostatek nabíjecích míst, dlouhé čekací doby a malé rozsahy omezily šíření elektromobilů a zabránily jejich růstu. Vláda tvrdí, že do roku 2040 budou všechny nové benzínové a naftové vozy bez emisí, ale kritici to označili za příliš ambiciózní. Elektromobily představují pouze jedno procento všech silničních vozidel, ale je zde snaha vytvořit infrastrukturu, která by umožňovala vlastnit elektrický vůz. 

Toddington Harper, zakladatel Gridserve, říká, že model odjezdových salónků (s obchody, toaletami a kavárnami) a čerpacích stanic umožní elektromobilům, aby se staly samozřejmostí. Dále uvedl: „Plánujeme, aby nabíjení elektrických vozidel bylo stejně snadné jako u čerpacích stanic. Poslední generace elektrických vozidel je úžasná a připravená začlenit se do hlavního proudu, ale řidiči se stále obávají, zda nebo kde si mohou vůz nabít, jak dlouho to bude trvat a co to bude stát.” Jde o to vybudovat celorepublikovou síť, která usnadní a zlevní používání elektrického vozidla víc než benzínovou nebo naftovou alternativu.

Do pěti let by měla fungovat více než stovka elektrických stanic, z nichž každá bude podporována solární energií a akumulátorem. Tato infrastruktura pomůže Spojenému království splnit cíle v oblasti klimatu a čistého vzduchu.

Současné plány také zahrnují oblasti vyhrazené pro vozové parky, dobíjení taxíků a autobusů. Uživatelé si budou moci rezervovat místo prostřednictvím doprovodné aplikace. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama