Podle studie se po přechodu na letní čas zvyšuje počet dopravních nehod

Změna na letní čas přináší řadu nebezpečí pro veřejné zdraví / Pixabay
Vědci z univerzity v Boulderu v americkém státě Colorado sledovali počet dopravních nehod v letech 1996 až 2017. Analyzovali 732 835 záznamů o nehodách shromážděných v uvedeném období a zjistili, že v týdnu, který bezprostředně následuje po přechodu na letní čas, dochází k nárůstu dopravních nehod o šest procent.

Celkem bylo mezi lety 1996 a 2017 zaznamenáno 627 smrtelných dopravních nehod. „Naše studie poskytuje přesné důkazy o tom, že přechod na letní čas na jaře vede k negativním dopadům na zdraví a bezpečnost,“ řekla Céline Vetterová, odborná asistentka fyziologie na univerzitě v Boulderu. Změna času podle ní skutečně způsobuje smrtelné dopravní nehody a těmto úmrtím lze předcházet.

Tým vědců také upozornil, že jejich zjištění mohou být ve skutečnosti ještě podceněná, protože databáze, ze které byly získány, tedy americký systém hlášení úmrtnosti u nehod, sleduje pouze vážné nehody.

Databáze nezahrnuje méně závažné nehody, kdy dojde jenom například k ohnutí plechů automobilů nebo poškození blatníků, kdy nebyla podána žádná oficiální zpráva o nehodě nebo požadavek na zaplacení škody pojišťovnou.

Vědci již dlouho věděli, že změna na letní čas přináší řadu nebezpečí pro veřejné zdraví. Jiné studie ukázaly, že srdeční infarkty, mrtvice a zranění na pracovišti se stávají častěji po přechodu na letní čas. Zvýšení je obvykle přičítáno únavě způsobené náhlou ztrátou hodiny spánku, když lidé posunují hodiny dopředu.

Účinky tohoto posunu jsou nejakutnější u lidí, kteří jsou již přepracovaní nebo trpí nedostatkem spánku. „Naše výsledky podporují teorii, že úplné zrušení změny času by zlepšilo veřejné zdraví,“ řekla Vetterová. Kterému času ale dát přednost jako trvalému, zda standardnímu nebo letnímu, to je zatím otázka k diskusi. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama