Systém pro asistované odbočování by mohl zvýšit bezpečnost na silnicích

 
Další 1 fotografie v galerii
Montáž nové technologie do nákladního vozu je jednoduchá / Continental
Continental právě uvádí na trh systém pro asistované odbočování, kterým lze rychle a jednoduše dovybavit užitková vozidla. Tato technologie spoléhá výhradně na radarový systém, jenž dokáže detekovat a rozpoznat cyklisty i chodce.

Systémy asistovaného odbočování jako tento, který nyní nabízí Continental k dodatečné montáži, výrazně zvyšují bezpečnost na silnicích, protože řidiče vozidla varují, pokud se ve slepém úhlu vedle autobusu nebo kamionu vyskytne chodec, cyklista nebo řidič skútru.

Jenom v Německu by použití systému asistovaného odbočování pomohlo předejít 36 procentům všech smrtelných nehod, jejichž oběťmi jsou cyklisté. Do roku 2024 by se obdobné systémy měly stát povinnou výbavou všech nových nákladních vozů v EU.

Dobrovolné dovybavení vozů touto technologií představuje státem podporovaný způsob, jak zaplnit technologickou mezeru u nákladních vozů, které jsou již v provozu. Montáž této technologie do nákladního vozu je jednoduchá. Radarové čidlo, jež se instaluje na zpětné zrcátko, dokáže sledovat oblast až čtyři metry po straně vozidla a až 14 metrů za ním.

Continental disponuje rozsáhlým know-how i dlouholetými zkušenostmi v oblasti systémů asistovaného odbočování pro nákladní i osobní vozy. V současné době se pracuje na již třetí generaci této technologie.

V budoucnu bude díky kombinaci údajů z radaru a kamery ve spojení s umělou inteligencí dokonce možné rozpoznat gesta cyklistů či chodců, což přispěje k ještě aktivnější ochraně nejzranitelnějších účastníků silničního provozu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama