Nová ranvej je podle odborníků pro rozvoj pražského letiště nezbytná

Stávající kapacita letiště přestává rostoucímu zájmu o přepravu stačit / Letiště Praha
Letiště Václava Havla Praha se bez rozšíření svých kapacit a výstavby nové paralelní přistávací a vzletové dráhy v příštích letech neobejde. Pokud bude politická reprezentace stavbu z jakéhokoliv důvodu blokovat, hrozí přesunutí kapacit osobní i nákladní dopravy z ČR na ostatní letiště v regionu střední Evropy a výrazný dopad na celou českou ekonomiku.

Hospodářská komora na to upozorňuje v souvislosti se zamítavým stanoviskem Rady hlavního města ohledně výstavby nové ranveje na pražském letišti. Jeho rozvojem by se mělo 17. prosince zabývat také pražské zastupitelstvo.

Hospodářská komora upozorňuje, že stávající kapacita letiště přestává rostoucímu zájmu o přepravu stačit. „Ačkoliv pandemie koronaviru letos výrazně utlumila letecký provoz po celém světě, v dalších letech čeká tento druh přepravy nepochybně rychlý rozvoj. Tomu se musí přizpůsobit i největší letiště v zemi, kterému bez nových kapacit a přistávací dráhy hrozí, že bude v evropském letectví hrát druhou ligu,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Zároveň připomíná, že investice na Letišti Václava Havla Praha mají dlouhodobou podporu vlády.

Pražské letiště, které loni přepravilo rekordních 17,8 mil. cestujících, začínají navíc rychle dohánět další města v regionu střední Evropy. Např. Letiště Vídeň plánuje do roku 2028 investice v přepočtu za 65 mld. korun a k tomu výstavbu třetí dráhy.

Budapešťské letiště Ference Liszta už předloni otevřelo novou část terminálu a jeho kapacita vzrostla o 6 mil. cestujících ročně. Dalším výrazným konkurentem Prahy je od letošního podzimu také nově otevřené berlínské letiště Williho Brandta s předpokládanou kapacitou přes 40 mil. pasažérů ročně.

Letadla do tuzemska přiváží kromě turistů také byznysmeny a rozšíření Letiště Václava Havla Praha může velkou měrou přispět k rozvoji mezinárodního obchodu. „Musíme si uvědomit, že kromě turismu letiště slouží i jako klíčové kapacity pro obchodní cesty. Pokud Praha při rozvoji svého letiště zaspí, bude to mít negativní vliv na vnímání naší země jako dostupné byznysové destinace,“ vysvětluje viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský, v jehož gesci jsou mj. zahraniční aktivity a podpora exportu.

Hospodářská komora odmítá i další z argumentů pražského rady, která ve schváleném usnesení vyzývá vládu, aby se soustředila spíše na rozvoj regionálních letišť. „Proti modernizaci dalších menších tuzemských letišť samozřejmě nic nemáme. Ta se mohou uplatnit například v oblasti cargo přepravy a tímto směrem se do budoucna rozvíjet. Na nutnosti zkapacitnění Letiště Václava Havla Praha to ale nic nemění,“ dodává Jakubský.

Z těchto důvodů považuje Hospodářská komora rozhodnutí pražských radních o odmítnutí plánu výstavby nové dráhy na Letišti Václava Havla Praha za nezodpovědné a krátkozraké. Magistrátem často zmiňovaný dopad letištních investic na životní prostředí a komfort obyvatel je přitom velmi diskutabilní.

Mohlo by vás zajímat

Reklama