Jak zaparkovat jednoduše a napoprvé, pokud to auto neumí už samo

Parkování výrazně zjednoduší auto vybavené parkovacími senzory a kamerami / Toyota
I protřelým řidičům někdy dělá problém zaparkovat podélně a napoprvé. Přinášíme proto několik jednoduchých rad. Srovnejte auto tak, abyste měli zrcátka na stejné úrovni se sousedním vozem, a mezera mezi vámi byla asi jeden metr.

Točte volantem a jakmile uvidíte v pravém zrcátku auto stojící za vámi, dejte volant rovně a zacouvejte k obrubníku. „V zrcátku si průběžně kontrolujte polohu zadního kola. Jakmile bude pneumatika asi 30 centimetrů od obrubníku, zastavte a začněte točit volantem na opačnou stranu. Tím auto srovnáte,“ říká specialistka z Toyota Česká republika Pavlína Denková v dalším díle seriálu Nebojte se, který Toyota natáčí, aby motoristům usnadnila cestování.

Parkovací asistent zaparkuje sám

Parkování výrazně zjednoduší auto vybavené parkovacími senzory a kamerami. Ještě jednodušší je využít parkovacího asistenta - funkci, kterou mají nové vozy od Toyoty, včetně nové generace Toyoty C-HR.

„Najdete si parkovací místo, zastavíte vedle něj a zmáčknete tlačítko pro spuštění parkovacího asistenta. Na obrazovce vyberete z dostupných poloh a zmáčknete Start. Pak už jen sledujete pokyny na obrazovce,“ říká Denková.

Auto pak začne opravdu úplně samo parkovat a točit volantem. Vy ale přesto pro jistotu buďte ve střehu, abyste dokázali volant chytit, kdyby se stalo něco neočekávaného.

Parkovat se dá i přes aplikaci MyToyota

Dalším skvělým pomocníkem je aplikace MyToyota, díky níž dokážete auto například vyparkovat, pokud je vedle něj málo místa, a vy tak nemáte jak nastoupit. Přiblížíte se k autu, odemknete ho dálkovým ovládáním, spárujete aplikaci s vozem a stiskněte tlačítko Power On.

Následně si vyberete směr a sledujete pokyny na telefonu. Auto vyparkujete pohybem prstu po displeji. V případě problému auto samo zastaví. Parkování vyžaduje pozornost, praxi a trpělivost, ale po chvíli tréninku to zvládne každý.

Zdroj: Toyota

Mohlo by vás zajímat

Reklama