Dvanáctiletý americký školák zvládl doma postavit reaktor pro jadernou fúzi

Při jaderné fúzi je obtížné získat kladnou bilanci získané energie vzhledem k energii dodané / Pixabay
Nejmladším člověkem, který kdy postavil jadernou reaktorovou jednotku, je zvědavý dvanáctiletý chlapec Jackson Oswalt z Memphisu. Experiment s atomovou fúzí provedl doma a použil jen součástky z eBay, jež stály celkem 10 000 dolarů (cca 230.000 Kč).

Dvanáctiletý školák úspěšně vyrobil reaktor pro jadernou fúzi doma u svých rodičů. Jackson Oswalt z Memphisu, jemuž je nyní 14 let, se domnívá, že je nejmladším člověkem, který kdy vybudoval funkční reaktor na jadernou fúzi.

Jeho struktura rozdrtí atomy dostatečnou silou, aby je spojila do jednoho a tento proces uvolňuje energii uvnitř atomů. Informace o tom, jak postavit stroj, nalezl školák na síti a 19. ledna minulého roku, jen několik hodin před svými třinácti narozeninami, jadernou fúzi úspěšně provedl.

Předchozí záznam o nejmladším úspěšném konstruktérovi reaktoru na jadernou syntézu měl Taylor Wilson, který jej dosáhl ve věku 14 let. Oswalt řekl: "Na začátku procesu jsem se prostě dozvěděl o tom, jak ostatní lidé udělali svoje fúzní reaktory. Poté jsem shromáždil seznam součástek, které jsem potřeboval.” Některé součástky získal na eBay již hotové, jiné musel pro svůj projekt upravit. Vše se ale podařilo zvládnout. Jackson se tak stal rekordmanem. 

Plyn deuterium - izotop vodíku - se zahřívá v plazmovém jádru s 50 000 volty elektrické energie ve vakuové komoře, aby se atomy spojily dohromady. Tímto způsobem se mu povedlo spojit dva atomy deuteria do hélia. Podobný proces, i když v mnohem větším měřítku, je to, co se odehrává na slunci. Toto obrovské napětí je energeticky náročným procesem, který, jak připouští Jackson, sežere více energie, než jí vyprodukuje.

Komerční životaschopnost jaderné fúze jako zdroje elektřiny je proto složitá. Je obtížné získat kladnou bilanci získané energie vzhledem k energii dodané. Jackson proto říká, že tato věc je tím důvodem, proč z něj není miliardář.

Open Source Fusor Research Consortium je on-line fórum pro amatérské fyziky. Jackson využil této platformy, aby vyhledal rady a poučil se, jak vytvořit svůj reaktor. Jeho rodiče financovali jeho celoroční úsilí, každodenní činnost, ale přiznávají, že o celém podniku vědí jenom hodně málo.

Jacksonův otec Chris řekl, že dovolil, aby jeho syn pracoval na tomto projektu, ale zároveň zajistil jeho bezpečnost tím, že odborníci promluvili s Jacksonem, aby ho informovali o nebezpečí práce s radiací a elektřině o síle tisíce voltů.

Mohlo by vás zajímat

Reklama