Tohle jste možná o internetu věcí vůbec nevěděli: Lepší bezpečnost i úspora energií

 
Další 1 fotografie v galerii
Stejně jako nasbíraná data pomohou optimalizovat hodnoty spotřeby, umožní řešit i rizikové události / Pixabay
Internet věcí (IoT) je kyberneticko-fyzický systém vybudovaný pro komunikaci různých elektronických zařízení, jejich kontrolu i aktivní řízení prostřednictvím internetu. Do sítě mohou být zapojena téměř všechna zařízení, která si lze představit.

Internet věcí není vyloženě novou myšlenkou. Již v roce 1982 byl spuštěn v laboratořích na univerzitě v USA automat na nápoje napojený přes internet na centrálu, které hlásil svůj inventář a teplotu.

Dnes je možné si pořídit značně vylepšenou verzi tohoto zařízení – lednici, která udržuje aktuální informaci o svém obsahu a v případě, že dochází například mléko, automaticky jej objedná a třeba i zaplatí u dodavatele.

Čas a náklady výrazně šetří také měření energií, které umožňuje jejich odečty bez přítomnosti uživatele. Ten si navíc může svoji spotřebu hlídat, vyhodnocovat a podle výsledků upravovat své chování. Toto řešení patří i v tuzemsku mezi nejčastější z hlediska internetu věcí.

„Pro tyto nové funkce připravujeme nový systém rozúčtování nákladů na vodu a vytápění včetně funkcí sledování aktuálních spotřeb. Náklady umožní optimalizovat i samoučící funkce systému. Například tak, že systém rozpozná nepřítomnost obyvatel a automaticky vypne či sníží výkon vytápění, klimatizace, větrání, či osvětlení. Výsledkem je tak značná úspora energií,“ uvádí Ivo Winkler, vedoucí technického oddělení společnosti Enbra, která se zabývá měřením a rozúčtováním spotřeby tepla a vody.

Zařízení pro dálkové odečty jako jedno z nejčastějších řešení v Česku zmiňuje i předseda Technologické platformy komunikačních nástrojů a internetu věcí Jiří Fuchs. „Jako pozitivní příklady využití internetu věcí můžeme zcela jistě uvést právě odečítače hodnot, díky kterým dostávají domácnosti pravidelnou zpětnou vazbu týkající se odběrů,“ doplnil. Energii ušetří také například automatické ovládání venkovních žaluzií, kdy systém na základě datových toků z čidel vyhodnotí potřebu zvýšení výkonu klimatizace či uzavře žaluzie dle preferovaného nastavení.

Stejně jako nasbíraná data pomohou optimalizovat hodnoty spotřeby, umožní řešit také různé rizikové události. Jedním z nejběžnějších případů může být únik vody v domácnosti z prasklé hadičky od pračky či špatné funkce ventilu WC. Systém ochrany proti takové události bývá složen z čidel zaplavení umístěných na podlaze, která dají pokyn k uzavření přívodu vody.

Kromě toho jsou také schopna rozpoznat protékající WC na základě hodnocení odběru v době, kdy uživatel není doma či spí. Systém pak vyhodnotí nestandardní odběr v nezvyklém čase. Obdobným způsobem je řešena ochrana proti úniku plynu, požáru či pouze vydýchanému vzduchu, kdy systém automaticky zvýší výměnu vzduchu pomocí systému ventilace s rekuperací tepla.

Pro zapojení k internetu věcí není vždy nezbytně nutné kupovat nové zařízení. Některá již dnes běžně používaná lze totiž doplnit o speciální moduly, které tuto funkci umožňují. Využít lze také stávající převodníky, které mají za úkol převést data získaná například ze sítě radiového přenosu u vodoměrů, měřičů tepla nebo indikátorů topných nákladů. Data z více zařízení lze také zkoncentrovat, například z celého domu, a následně je odeslat k dalšímu zpracování.

Mohlo by vás zajímat

Reklama