Od Internetu věcí k ekonomice věcí: Bosch představil novou technologii DLT

Věci mezi sebou budou navzájem nezávisle komunikovat a uzavírat inteligentní smlouvy / Bosch
V budoucnu budou věci nejen propojené tak, aby spolu mohly navzájem komunikovat, ale aby mohly také společně podnikat. Co konkrétně nového přináší technologie DLT (Distributed ledger technologies) ?

Uvedená technologie bude umožňovat „ekonomiku věcí“, díky které budou věci mezi sebou navzájem nezávisle komunikovat a dokonce i samy uzavírat inteligentní smlouvy. Například v oblasti mobility by to mohlo pomoci urychlit rutinní postupy. Výsledkem by mohly být služby jako například automatické úhrady za mýtné, parkoviště nebo nabíjení elektrického vozidla.

Bosch například spolupracuje s dodavatelem energií EnBW na prototypu, který využívá technologii blockchain ke zlepšení procesu dobíjení elektromobilů. Cílem je zefektivnit a přizpůsobit celý proces potřebám zákazníků – od výběru dobíjecí stanice až po rezervaci a platbu.

Zákaznický software v kombinaci s inteligentním správcem dobíjecích stanic může nabídnout řadu transparentních cenových modelů, přičemž možnosti se mění v reálném čase podle dostupnosti dobíjecích stanic a zelené elektřiny získané z obnovitelných zdrojů. Celá transakce – rezervace a platba – probíhá automaticky přes blockchain.

Zohledňovány jsou i další preference – například dostupnost dětských hřišť a kaváren v okolí dobíjecích stanic pro zákazníka, který má malé děti a rád si zajde na kávu. V současné době probíhají první testování tohoto nového systému.

Siemens a Bosch společně pracují na vývoji druhé aplikace, inteligentním systému pro správu parkovacích míst založeném na technologii blockchain. Díky DLT tak bude v budoucnu parkování mnohem jednodušší. Automobily budou komunikovat přímo s parkovacími zařízeními ve svém okolí a vyjednávat nejlepší podmínky.

Vozidlo se po vjezdu do zvolené parkovací garáže samo identifikuje u vstupní závory, která se následně zvedne, aniž by si řidič musel nechat tisknout lístek z výdejního stojanu. Stejně jednoduchý bude odjezd z parkovací garáže, protože vozidlo se samo spojilo se závorou na výjezdu a zaplatilo parkovné pomocí virtuální transakce.

Řidiči už tak nebudou muset řešit, jestli mají drobné na zaplacení parkovného a obávat se ztráty parkovacího lístku. Bosch a Siemens nainstalovaly prototyp ve výzkumném areálu Bosch v Renningenu a v areálu společnosti Siemens v Mnichově.

Mohlo by vás zajímat

Reklama