Energetickou účinnost originální alpské chaty zvýšilo speciální bateriové řešení

 
Další 1 fotografie v galerii
Zásobování energií zajišťuje fotovoltaický systém, který je instalován na jižní fasádě chaty / Siemens
Horská chata „Bergkristall“ (horský krystal), která se nachází v nadmořské výšce 2 883 metrů v masivu Monte Rosa ve walliských Alpách, je již od roku 2010 energeticky soběstačná.

Spolu s tepelnými solárními kolektory zajišťuje vysoký stupeň energetické soběstačnosti a spolehlivé zásobování energií fotovoltaický systém, který je instalován na jižní fasádě chaty.

Od roku 2010 jsou všechna data o výkonu budovy, jako jsou solární energie a kapacita baterie, shromažďována v cloudové platformě pro výkon budov Siemens Navigator.

Průběžná analýza energetických toků odhalila, že olověné baterie používané od otevření chaty brzy dosáhnou konce své životnosti. To přimělo provozovatele najít a nainstalovat řešení nové. Společnost Siemens získala zakázku na návrh celého řešení a výměnu 48 olověných baterií za 14 baterií lithium-fosforečnan železitých (LFP) s kapacitou 215 kWh.

Letecká společnost Air Zermatt do chaty odvezla přibližně 8,6 tun olověných baterií a na místo dopravila 2,7 tun lithiových baterií. Poté, co technici úspěšně otestovali připojení dvou baterií, dokázali napojit všechny nově nainstalované baterie k systému dodávky energie během pouhých dvou dnů.

Nové řešení baterie výrazně zvýší energetickou soběstačnost a sníží zátěž generátoru používaného ve špatném počasí. Nové baterie navíc nabízejí větší využitelnou kapacitu. Dokončený projekt významně zvyšuje bezpečné, energeticky účinné a udržitelné dodávky energie chaty Monte Rosa Hut v kteroukoli denní dobu a za každého počasí.

Mohlo by vás zajímat

Reklama