První VR headset se chystá na vesmírnou stanici, aby pomáhal astronautům s duševním zdravím

V prostředí bez gravitace chybí referenční body pro určení směru, což vede k nestabilitě headsetu / XRHealth
HTC VIVE spolu s XRHealth dnes oznámily, že se VIVE Focus 3 stane prvním VR headsetem vyslaným do vesmíru. Jeho úkolem bude podpora duševního zdraví astronautů na palubě příští vesmírné mise, jejíž start je plánovaný na 7. listopadu 2023.

Společnosti XRHealth, Nord-Space Aps a HTC VIVE proto spojily své síly, aby ho přizpůsobily specifickým požadavkům vesmírného prostředí s nízkou gravitací.

Astronauti se během mise setkávají s izolací, jednotvárností a velkým stresem, což může vést k duševním potížím. Právě za účelem omezení dopadu těchto nepříjemných jevů založila společnost Nord-Space Aps iniciativu zaměřenou na duševní rovnováhu s důrazem na potřeby astronautů a jejich bezproblémový pobyt na orbitě. Dánský astronaut Andreas Mogensen bude prvním vesmírným cestovatelem, který využije VR headset jako preventivní péči během 6 – 8měsíčního pobytu v rámci expedice NASA Crew-7.

„Při misích, které trvají měsíce či léta, žijí astronauti ve velmi omezeném prostoru a mají výrazně limitovaný kontakt s přáteli i rodinou,“ vysvětluje Per Lundahl Thomsen, technický ředitel společnosti Nord-Space Aps. „Je proto třeba poskytnout jim nástroje pro duševní pohodu, aby se po návratu z vesmíru mohli vrátit k normálnímu životu co nejsnadněji. Spojení se společnostmi nabízejícími pokročilé technologie přizpůsobitelné vesmírným podmínkám proto bylo zcela nezbytné.“

VR terapie bude probíhat prostřednictvím headsetu HTC VIVE Focus 3, který byl speciálně upraven pro podmínky nulové gravitace. V minulosti využití VR headsetů ve vesmíru komplikovaly problémy se sledováním pohybu a orientací, které způsobovaly nevolnost a ztěžovaly konzumaci obsahu uvnitř brýlí.

V prostředí bez gravitace chybí referenční body pro určení směru, což vede k nestabilitě headsetu. Předchozí pokusy s jinými modely VR brýlí skončily ztrátou sledování pohybu již po několika minutách používání. Týmy společností Nord-Space Aps, HTC a XRHealth nyní vyvinuly speciální VR platformu s režimem simulace a pokročilou metodou sledování prostřednictvím ovladačů tak, aby bylo možné headset efektivně používat i v těchto náročných podmínkách vesmíru.

„Je pro nás obrovskou ctí, že si NASA, ESA, XRHealth a Nord-Space Aps pro řešení těchto komplexních výzev spojených s dlouhodobým pobytem ve vesmíru zvolily právě technologii HTC VIVE,“ říká předsedkyně a spoluzakladatelka HTC Cher Wang. „Cestu VIVE Focus 3, který byl vybrán z mnoha dalších VR headsetů jako doprovod expedice NASA Crew-7 na jejich cestě na ISS, považujeme za obrovské uznání našeho dlouhodobého úsilí v oblasti inovací. Náš tým překonal jedinečné výzvy takové aplikace a přizpůsobil headset pro použití v mikrogravitačních podmínkách, čímž posunul možnosti virtuální reality na další úroveň. Jde o průlom, díky kterému astronauti získají stejné výhody v péči o duševní zdraví, jaké poskytuje pohlcující technologie na Zemi.“

Zdroj: XRHealth, HTC VIVE

Mohlo by vás zajímat

Reklama