• redakce
  • Komerční sdělení
  • 13. května 2021
  • 15:58

Ekologické trendy v každodenním životě

 
Další 2 fotografie v galerii
Udržitelnost a zachování životního prostředí v jeho plnohodnotné podobě nikdy nebyly tak důležité / PHOTO by Pxhere, Public Domain
Minulý měsíc jsme oslavili den Země a miliardy lidí po celém světě se oslav zúčastnilo. Ať vyšli čistit pláže nebo místní jezero od plastu, šli nakoupit pešky raději než jeli autem, nahradili polyesterové balení na jídlo biologicky rozložitelným nebo pořádali přednášky, aby o ekologii vzdělali ostatní.

Ekologie se může zdát jako poměrně novodobá věda, její kořeny ale sahají do starověkého Řecka, kdy za prvního ekologa můžeme považovat Aristotela. Jako novodobá věda se začala rozvíjet v 18. století. Ekologie začala ovlivňovat sociální a humanitní vědy, ale v šedesátých letech měla zásadní vliv na vznik tak zvaného udržitelného rozvoje.

Udržitelnost a zachování životního prostředí v jeho plnohodnotné podobě nikdy nebyly tak důležité.

Díky technologii a zájmu o životní prostředí, ať se jedná o aktivity organizací nebo běžných občanů, vznikají nové trendy, technologie nebo prostě zajímavé nápady, jak planetě pomoci vědomějším a ekologičtějším chováním.

Ekoturistika a cestování s nízkým dopadem

Ekoturistika vznikla jako odpověď na turistiku konvenční, která se nezabývala příliš svým dopadem na životní prostředí. Cílem je cestovat zodpovědněji, raději lokálně, poznávat přírodní oblasti bez zanechání jakékoliv negativní stopy a také zlepšit životní podmínky místních obyvatel či alespoň nenarušovat jejich životy nebo tradice. Cestovní ruch si důležitost ekologického způsobu turistiky dobře uvědomuje a vznikají úžasné eko-rezorty nebo „zelené“ hotely, které najdeme ve světových metropolích jako New York, Amsterdam a Sydney nebo v naprosto odlehlých místech na horách či ostrovech.
 

Udržitelné pracovní prostředí

Mnoho velkých společností si uvědomuje důležitost snížení jejich uhlíkové stopy a využívání přírodních zdrojů udržitelným způsobem. Témata zahrnují dopravu, komunikaci, energii a vodu, recyklaci, třídění, jídlo a managament. Čím více firem se zapojuje, o to víc inspirují ostatní, aby se přidaly. Skupina PokerStars postavila nové kancelářské prostory v Sofii, kde se zaměřila na tepelné izolace, aby se minimalizovala potřeba vytápění nebo klimatizace, dále shromažďování dešťové vody, všechna parkovací místa mají mít dobíjecí stanice pro elektromobily. Ekologické pracoviště má také gigant Google v Kalifornii, BMW Welt v Mnichově nebo ústředí Citibank v Jižní Dakotě. Společnosti tak mohou inspirovat svoje zaměstnance, aby se více zajímali o otázky udržitelnosti v každodenním životě.

Udržitelný módní průmysl

Obrovskou změnou prochází několik let právě módní průmysl a to hned v několika rovinách. Snaží se omezit plýtvání a recyklovat jak staré oblečení, vyrábět nové materiály z rybářských sítí z oceánu nebo odpadu, který najdeme na podlahách výrobních hal. Podporuje se čím dál tím více místní produkce, nejenom, že se pracovní příležitosti vytvářejí pro místní obyvatele, ale omezuje se přeprava a tím pádem se snižují emise uhlíku.

PHOTO by Pxhere, Public Domain

Ekologická přeprava

Druhů zelené dopravy je čím dál tím více, lidé si po celém světě problém uvědomují a nad výběrem nového vozidla více uvažují. Ve městech a v přímořských městečkách se stala oblíbená elektrická kola a skútry. Díky značce Tesla a vizionáři Elonu Muskovi se spustila revoluce ve vývoji elektrických automobilů a hybridních vozidel. Vozy a dobíjecí stanice jsou čím dál tím dostupnější, cenově i plošně.

Dalším konceptem přepravy, který je užitečný a velmi relevantní, je společná jízda s ostatními, například spolupracovníci do práce. Výrazně se tím snižuje počet vozidel na silnicích a tím samozřejmě i emise a provoz. V některých státech USA jsou vyčleněné jízdní pruhy právě pro spolujízdu. Také některé aplikace, jakou je třeba Uber, přebírají ekologické modely a poskytují možnosti sdílet s někým vozidlo za levnější tarif. Ač nás to mnohdy nenapadá, také hromadná doprava je formou spolujízdy. Ideální je, když můžeme využívat trolejbusy či vlaky, ale mnohá města aktivně implementují zelenější řešení při transformaci veřejné dopravy.

Chytrá a zelená architektura

Inteligentní budovy a zelená architektura jdou ruku v ruce. Architekti a stavitelé věnují pozornost inteligentním, udržitelnějším projektům a technologiím. Ty využívají inteligentní inženýrství a kreativní design k samoregulaci prostředí a samotnému provozu budovy. Ano, inteligentní budovy nám poskytují data o spotřebě vody, elektřiny, ventilaci, internetovém připojení, hodinovém využití prostoru a díky tomu se dá spotřeba energie optimalizovat na maximum. Budovy se staví z udržitelných materiálů a znovuzrození zažívají i přírodní materiály, jako je bambus, sláma, vlněná izolace a další.

Nemusíme zrovna stavět nový ekologický dům nebo si kupovat poslední model Tesla, ale každý z nás může žít udržitelnějším způsobem. Volit biologicky odbouratelné produkty a kosmetiku, opakovaně volit znovupoužitelné výrobky, šetřit vodou a elektřinou, podporovat udržitelné a etické značky, raději chodit pěšky nebo používat veřejnou dopravu, koupit si ranní šálek kávy do svého termohrnku a neplýtvat kelímky, opravit rozbité věci raději než je vyhodit, recyklovat. Planetu máme jenom jednu, tak se o ni dobře starejme.

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Komerční sdělení

Škoda Karoq: Rodinný dobrodruh

redakce