Snazší výměnu baterií a jednotné nabíječky umožní nový legislativní návrh Evropské komise

Jednotné nabíjení má snížit množství elektronického odpadu / BatteryShop
Evropská unie se již mnoho let snaží prosadit legislativu pro jednodušší užívání elektroniky. Prioritou je zavedení společných nabíjecích portů pro všechny mobilní telefony a snadná výměna akumulátorů v mobilech i noteboocích.

Tyto kroky mají snížit množství elektronického odpadu a ochránit tak životní prostředí. "Nový legislativní návrh Evropské komise lze očekávat ještě letos," říká Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Snížit množství elektronického odpadu pomocí legislativních opatření se Evropské unii zatím příliš nedaří. Nejblíže byla v roce 2018, kdy se Evropská komise pokusila ujednotit podobu nabíjecích portů. Díky tomu by se snížila nutnost pořizovat nabíjecí adaptér pro každé zařízení zvlášť. Tento návrh však neprošel, proti se postavil zejména přední výrobce elektroniky společnost Apple.

Představitelé firmy argumentovali tím, že vynucení jednoho portu by omezilo inovace v tomto odvětví a navíc by paradoxně vedlo k navýšení elektronického odpadu, protože uživatelé iPhonů by byli nuceni přejít na nové kabely.

Evropská unie si v reakci na neúspěch s prosazením návrhu nechala zpracovat studii, která ukázala, že polovina všech nabíjecích kabelů prodávaných s mobilními telefony měla konektor USB micro-B, 29 % poté konektor USB-C a 21 % konektor Lightning využívaný právě přístroji značky Apple.

Studie navrhla pět variant společné nabíječky, která kombinuje různé porty na zařízeních a adaptérech. V loňském roce byla diskuse na toto téma opět otevřena, protože Evropský parlament drtivou většinou hlasoval pro společnou nabíječku. Nově je však samozřejmě třeba počítat i s bezdrátovým nabíjením. Proto všichni výrobci nový návrh opatření s napětím očekávají.

Jednotné nabíjení však není jedinou snahou Evropské unie pro podporu trvalé udržitelnosti a efektivnější cirkulární ekonomiky. Dalším krokem je úsilí o zavedení snadno vyměnitelných baterií u mobilních telefonů či notebooků. Baterie jsou dnes většinou do přístrojů plně integrované a uživatelé kvůli snížené kapacitě akumulátoru mění celá zařízení. Jednoduchá výměna baterií by tak měla lidem umožnit používat jejich smartphony po delší dobu, čímž se sníží množství elektronického odpadu.

Evropská unie si i pro tuto problematiku nechala zpracovat studii od Evropské environmentální kanceláře. Výsledky zkoumání ukázaly, že by prodloužení životnosti mobilních zařízení pouze o jediný rok snížilo uhlíkové emise v takovém objemu, jaký produkují dva miliony aut na silnicích.

Tlak na ochranu životního prostředí neustále sílí, proto odborníci očekávají, že Evropská komise revidovaný návrh opatření pro nabíjecí konektory nebo vyměnitelné baterie představí v co nejkratším termínu. Podle zdrojů agentury Reuters by se nová evropská legislativa upravující nabíjení elektroniky mohla objevit ještě letos v září. "Přesto od představení návrhu opatření k jeho zavedení do praxe uplynou roky. Proto by každý z nás měl svým chováním a zodpovědným užíváním elektroniky přispět k ochraně životního prostředí již dnes," doplňuje na závěr Radim Tlapák.

Mohlo by vás zajímat

Reklama