YouTube si posvítí na konspirační videa a přestane doporučovat ta evidentně nemorální

 
Další 1 fotografie v galerii
YouTube naznačil, že se zásah týká pouze necelého jednoho procenta ze všech videí / Pixabay
Jelikož za to již ze strany četných organizací a osobností sklidil několikrát a opakovaně kritiku, rozhodl se management YouTube, že již nebude nadále doporučovat videa, jež jsou závadná.

Je to krok pro Google, jako vlastníka YouTube, nezbytný, jelikož kritika za kontroverzní videa v poslední době neustávala. Google se tedy rozhodl, že se uvedené excesy v doporučených videích přestanou objevovat.

Nechal se mimochodem slyšet konkrétně v tomto duchu: „Hraniční videa, jež budou blízko porušení našich komunitních předpisů a norem a též i ty dezinformující, budou bez milosti zcela a kompletně ignorována."

Věci byly rozebrány poměrně do detailu, takže by snad nemělo hrozit, že by se to týkalo i třeba vás: „Budeme redukovat doporučení na záležitosti hraničící se zákonem, dobrými mravy či na ty, jež jsou v rozporu s evidentně známými fakty. A platí to i pro obsah, jenž může potenciální návštěvníky dezinformovat. Jako třeba videa propagující pochybné zázračné vyléčení vážných nemocí, tvrzení, že je země placatá či též šílené spekulace o věcech jako je 9/11."

YouTube dále naznačil, že se to týká pouze necelého jednoho procenta ze všech videí, ale i tak se to stále dotkne cca několika milionů klipů: „Myslíme si, že tyto změny jsou dobrým kompromisem mezi udržením platformy pro svobodu slova a také dodržení určitých závazků a očekávání vůči našim uživatelům."

Pozor, YouTube tato videa ale nezakáže zcela a nesmaže, jak by se třeba mohlo zdát. Aby věci byly zcela jasné – dotkne se to jen doporučovaných videí. Nikoliv faktu, jestli mohou či nemohou být na YouTube.

Google též naznačil, že se celou věc chystá provést s využitím dvou věcí: strojového učení a lidského potenciálu (lidé naučí AI, co filtrovat). Celá akce začne nejprve v USA, ale jak bude zřejmé, že je AI na útovni, vypustí ji i do celého světa.

Mohlo by vás zajímat

Reklama