Facebook konečně spustil funkci smazání již odeslaných zpráv i pro všechny uživatele

 
Další 1 fotografie v galerii
Nemůžete ovšem smazat zprávy, které byly v rozhovorech odeslány už dávno / Pixabay
Na Facebook Messengeru bude konečně možné smazat zprávu, kterou jste odeslali. Každý z nás se totiž někdy uklikne a pošle někomu zprávu, které pak může litovat, nebo zprávu určenou někomu jinému. Zprávu můžete smazat nejenom u sebe, ale také u jejího příjemce. Budete ale mít jen 10 minut na to, abyste si to rozmysleli.

Určitě jste někdy někomu na Facebooku poslali jednu či více zpráv a pak si téměř okamžitě přáli, abyste to raději nikdy neudělali. Společnost Facebook oznámila, že v Messengeru spouští funkci „unsend“ (neodesláno, mazání již odeslaných zpráv). 

Tato funkce vám poskytne až 10 minut k tomu, abyste mohli zprávu po odeslání odebrat u vás i u příjemce, a to i ve skupinovém chatu. Společnost Facebook poprvé zkoušela tuto funkci v menším měřítku vloni, a to mezi uživateli v Polsku, Bolívii, Kolumbii a Litvě.

Rozšiřuje se pro iOS i Android

První krok přišel sedm měsíců poté, co společnost Facebook oznámila, že smazala zprávy, které již poslal generální ředitel Mark Zuckerberg ostatním uživatelům. To řadu uživatelů naštvalo, že velký šéf zprávy mazat může, ale oni ne.

Nyní se tato funkce konečně rozšiřuje na všechny uživatele iOS a Android Messengeru. Nastavením hodnoty 10 minut znamená, že nemůžete smazat zprávy, které byly v rozhovorech odeslány už dávno. Ale umožní vám to vymazat veškeré zprávy, jež byly zaslány nesprávnému člověku, nebo jejichž odeslání byste mohli litovat, pokud to stihnete do uvedeného časového limitu.

Odstranit můžete i fotografie nebo videa

Po odstranění zprávy pro všechny se v chatu zobrazí značka, která ostatním uživatelům řekne, že zpráva byla odstraněna. Není to omezeno jenom na texty. Uživatelé mohou také odstranit fotografie, videa, odkazy a další obsah.

Chcete-li tuto funkci použít, je to jednoduché. Klepněte na zprávu, kterou jste poslali, podržte ji a vyberte možnost "Odstranit". Ukážou se vám možnosti „Odstranit u vás“ nebo „Odstranit u všech“.

Obsah už adresáti neuvidí

V prvním případě bude zpráva odebrána pouze z vaší konverzace, v druhém případě ji vymažete i u adresátů, a to včetně hromadného chatu. Při výběru možnosti „Odstranit u všech“ uživatelé dostanou varování, že zpráva byla odstraněna. Uvidí, že jste něco odesílali, ale obsah zprávy již neuvidí. Pokud mazání nezvládnete do 10 minut, můžete už zprávu mazat jenom u sebe.

Facebook pocítil tlak na uvolnění funkce „unsend“ poté, co lidé zjistili, že vedení Facebooku zprávy mazat může, ale pro běžné uživatele není dostupná. Tři zdroje uvedly, že jim zprávy od Marka Zuckerberga zmizely z doručené pošty, což oznámil server TechCrunch již minulý rok. Funkce se bude zapínat postupně, takže uživatelé některých profilů ji mohou mít k dispozici s určitým zpožděním.

 
Buďte první

Mohlo by vás zajímat

Reklama