Celosvětové výdaje na IT by podle odhadu analytiků měly v letošním roce dosáhnout 3,74 bilionu dolarů

Největší růst nastane v oblasti podnikového software / Pixabay
Co se týká České republiky, tak odhadované výdaje v dolarovém vyjádření poklesnou, v korunách mírně porostou o 1,3 % na 219,4 miliardy Kč.

Navzdory nejistotě související s Brexitem a hrozbou celních válek se podle John-Davida Lovelocka, viceprezidenta výzkumu Gartner očekává, že výdaje na IT zůstanou přibližně na úrovni roku předchozího. Míra růstu se v jednotlivých zemích dost liší, nicméně alespoň mírný nárůst by se měl týkat téměř všech trhů.

Výdaje v severní Americe by pak navzdory probíhajícím celním a tarifním konfliktům měly v letošním roce růst o 3,7 %, zatímco IT v Číně poroste jen tempem 2,8 %.

Největší růst nastane v oblasti podnikového software – tento trh dosáhne v roce 2019 úrovně 457 miliard dolarů, což odpovídá 9 % meziročnímu růstu. Souvisí to zejména s probíhajícími změnami technologických portfolií v podnicích a přesunu investic od lokálně provozovaných funkcí ke cloudovým službám.

Během několika příštích let bude pokračovat vzestup cloudu coby hlavního provozního modelu a bude pod něj spadat rostoucí díl podnikových IT výdajů, zejména infrastrukturních systémů. Do minulého roku souvisely hlavní příležitosti v oblasti cloudu s aplikačním SW a outsourcingem byznys procesů (BPO). V tomto a nadcházejících letech ve větší míře zahrne další segmenty software včetně kancelářského, obsahových služeb a nástrojů pro spolupráci.

Pokračujícím celosvětovým trendem bude pokles podílu výdajů koncových uživatelů na celkových výdajích – děje se tak již několikátý rok v řadě zejména díky nasycení trhu a komoditizaci, zejména u PC, laptopů a tabletů. Díky cloudovým aplikacím mohou mít tato zařízení delší životní cyklus, neboť na jejich používání není třeba velký výkon. Důsledkem je očekávaný rekordní propad trhu zařízení v roce 2019 – o 4.3 % na 682 miliard dolarů.

V Česku očekávají analytici Gartneru v korunovém vyjádření mírný růst výdajů na IT o přibližně 1,3 % (na 219,2 miliardy Kč). Nejvýrazněji porostou segmenty software (o více než 3 miliardy Kč) a IT služeb (o necelé 3 miliardy Kč). Trh zařízení by měl v Česku klesnout o 2,5 miliardy Kč, přibližně o 0,5 miliardy klesnou výdaje na systémy datových center.

Mohlo by vás zajímat

Reklama