Superpočítač sestavený českým Atosem je jedním ze stovky nejvýkonnějších na světě

EuroHPC v bulharském Sofia Tech Parku je postaven na hybridní architektuře BullSequana XH2000 / Atos
Superpočítač EuroHPC, který před několika týdny dodal český tým společnosti Atos do bulharského Sofia Tech Parku, se umístil na 91. místě v seznamu TOP500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě.

Nový superpočítač EuroHPC „Discoverer“, který český tým společnosti Atos v bulharském Sofia Tech Parku v těchto dnech uvádí do provozu, se umístil na 91. místě v žebříčku TOP500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě. V žebříčku se umístilo celkově 36 superpočítačů sestavených společností Atos, 18 z nich se umístilo v první stovce.

EuroHPC v bulharském Sofia Tech Parku je postaven na hybridní architektuře BullSequana XH2000 a s výkonem až 6 petaFLOPS je nejvýkonnějším superpočítačem v jihovýchodní Evropě.

„Jde také o jediný superpočítačový systém v daném regionu, který se umístil v žebříčku v první stovce. Řadit se tak může vedle zemí jako je Velká Británie, Finsko, Švédsko, Norsko či Rusko,“ komentuje Jaroslav Vojtěch, vedoucí oddělení HPC & Big Data ve společnosti Atos, který spolu s českým týmem odborníků navrhl, implementoval a uvedl do provozu. Na celém procesu se podíleli také experti z globálního Atos delivery týmu.

Bulharský EuroHPC Discoverer je jeden z celkem 36 superpočítačů mezinárodní společnosti Atos umístěných v žebříčku TOP500. Jejich maximální kombinovaný výkon je 206 petaFLOPS, což představuje nárůst výkonu o 27 % oproti poslednímu žebříčku vyhlášenému v listopadu 2020.

Kromě bulharského superpočítače Atos v posledních šesti měsících sestavil superpočítače v Itálii, Slovinsku, Lucembursku, Portugalsku, Švédsku, Francii či Německu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama