SSD disk 990 EVO Plus s podporou PCIe 4.0 nabízí nejrychlejší přenos dat ve své třídě

Disky řady 990 EVO jsou určeny pro uživatele stolních počítačů a notebooků, kteří potřebují rychle zpracovat a přesouvat velké množství dat / Samsung Electronics
Rychlost sekvenčního čtení dosahuje u nového SSD disku 990 EVO Plus až 7250 megabytů za vteřinu (MB/s) a zápis probíhá rychlostí až 6300 MB/s, což je v porovnání s předchozím modelem 990 EVO až padesátiprocentní zlepšení.

Za vyšším výkonem stojí především nejnovější osmá generace technologie V-NAND a 5 nm ovladač. Další velkou výhodou je inovativní poniklovaný tepelný štít, který brání přehřívání – díky němu disk podle webu výrobce vykazuje o 73 % vyšší energetickou účinnost než zmíněný předchůdce.

Při náhodném čtení dosáhla verze s kapacitou 4 TB nevídané rychlosti 1050K IOPS a při náhodném zápisu 1400K IOPS (zkratka IOPS znamená input/output per second, tedy počet vstupů a výstupů za sekundu). S tímto výkonem se 990 EVO Plus téměř vyrovná SSD diskům s DRAM pamětí, ačkoli sám DRAM cache nevyužívá. Ideálně se tak hodí na hraní nebo činnost s využitím umělé inteligence, kde je špičkový výkon nutností.

Nároky na velikost úložného prostoru neustále rostou – není divu, dnešní uživatelé potřebují ukládat velké soubory, zpracovávat videozáznamy ve vysoké kvalitě a hrát stále náročnější hry.

Model 990 EVO Plus vychází těmto požadavkům vstříc a nabízí skutečně velkorysou kapacitu, především díky verzi se 4 TB – ta překonává předchozí model 990 EVO. Nový disk je zároveň vybaven inteligentní technologií Samsung TurboWrite 2.0, která umožňuje ještě rychlejší přenos souborů a zkracuje prodlevy na minimum.

Software Samsung Magician nabízí sadu optimalizačních nástrojů s vylepšenými funkcemi pro všechny SSD disky od Samsungu, tedy i pro 990 EVO Plus. Díky softwaru lze například účinně a bezpečně zjednodušit proces migrace dat. Kromě toho Samsung Magician chrání důležité informace, monitoruje stav disku a nabízí možnost optimalizace výkonu na míru.

Disky 990 EVO Plus budou na českém trhu dostupné od poloviny října 2024. Doporučená maloobchodní cena byla stanovena na 2 499 Kč za model s kapacitou 1 TB, 4 499 Kč za variantu s 2 TB a 8 499 Kč za verzi se 4 TB.

Zdroj: Samsung Electronics

Mohlo by vás zajímat

Reklama