Poradíme vám, jak krvavý Měsíc správně nafotit, abyste získali unikátní snímky

Zvládnutí rychlosti závěrky je důležité i za jasných nocí / Pixabay
Již v pondělí 21. ledna zažijeme, jak se barva Měsíce postupně přemění na krvavě rudou. Jak ale tento ojedinělý astronomický jev co nejlépe vyfotografovat? Přinášíme vám pár praktických tipů, jak na to.

Zachytit Měsíc co nejlépe v celé ploše záběru tak, aby byl vidět doslova každý kráter, je výzva, kterou si obvykle berou za svou astronomové vybavení vesmírnými teleskopy, ale pokud máte ve své fotografické výbavě digitální zrcadlovku a teleobjektiv s ohniskovou vzdáleností okolo 600 mm, máte velkou šanci na úspěch. Záleží také na zvolené kompozici.

Už při komponování záběru zjistíte jednu důležitou věc: sledování Měsíce je náročné, protože i když se to nezdá, pohybuje se po obloze rychle. Pokud budete používat objektiv s velkou ohniskovou vzdáleností, je dobré mít robustní stativ, díky kterému je pořízení snímků jednodušší. „Ačkoli je lákavé fotit Měsíc z ruky, nesmíte zapomenout na to, že je to objekt vzdálený více než 384 000 kilometrů, takže i při vysoké rychlosti závěrky způsobí drobné pohyby rukou a chvění nenapravitelné škody,“ říká uznávaný fotograf krajiny David Noton.

Snímky Měsíce sice mohou být nádherně detailní, ale pokud je na snímku pouze toto vesmírné těleso, jde o záběr, který potěší hlavně astronomy. Zajímavější je využít kouzlo zemského satelitu ve fotografii krajiny nebo použít měsíční svit jako zdroj světla. Obtížná je zejména druhá varianta, protože množství světla odraženého od Měsíce je malé – a jas jeho povrchu je naopak příliš vysoký.

Až dosud znamenalo focení v noci dlouhé expozice, ale s moderními plnoformátovými zrcadlovkami, které si skvěle poradí i s velmi špatnými světelnými podmínkami, se fotografům otevírá zcela nový svět příležitostí pro kvalitní noční snímky.

Ty nejlepší fotografie v krajině s využitím Měsíce vznikají v situacích, kdy je měsíční svit v rovnováze se soumrakem okolní oblohy. Takové snímky jsou příjemné na pohled, mají skvělou atmosféru a působí věrohodně.

Z podstaty věci bude každá fotografie pořízená středním nebo širokoúhlým objektivem zobrazovat Měsíc v podobě malé svítící tečky, ale i tak bude ještě jeho přítomnost ze snímku cítit. I takto malý světelný objekt bude přirozeně přitahovat lidské vnímání, i když by se mohl zdát bezvýznamný. Důležité je nezapomenout na rychlost závěrky – příliš pomalá expozice způsobí, že výsledkem bude nevzhledný měsíční pruh.

Zvládnutí rychlosti závěrky je důležité i za jasných nocí. Pro nerozmazané snímky by měl stačit expoziční čas 1/250 sekundy s clonou f/8 a citlivostí ISO 100. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama