Výzkumníci chtějí již letos vyslat z Prahy do vesmíru suborbitální raketu

Raketa Suborbitality bude vyrobená zcela z evropských komponent / Pixabay
Suborbitální let spočívá ve vystoupání do výšky více než 100 kilometrů, tedy nad celosvětově uznávanou hranici vesmíru. Pražský start-up Suborbitality chce ještě letos vyvinout suborbitální raketu určenou pro testování ve vesmírných podmínkách.

V této společnosti se plánuje vytvořit první komerční a zároveň cenově dostupnou suborbitální raketu určenou zejména pro vědecké experimenty a testy ve vesmírných podmínkách.

Jejích služeb budou moci využívat především výzkumné instituce, univerzity či výrobci malých družic a jiných kosmických technologií. Start-up Suborbitality, za nímž stojí inženýři Hamed Gamal z Egypta a David Hubert z USA, si pro vývoj rakety vybral Českou republiku zejména kvůli spolupráci se zdejšími odborníky.

Suborbitální let spočívá ve vystoupání do výšky více než 100 kilometrů, tedy nad celosvětově uznávanou hranici vesmíru. Rychlost a energie rakety není dostatečná pro dosažení orbity, tedy oběžné dráhy Země, a raketa se tak následně i se svým nákladem kontrolovaně vrací zpět na zemi.

Během této krátké návštěvy vesmíru je však náklad vystaven mikrogravitaci, kosmické radiaci a dalším podmínkám vesmíru, což umožňuje testy kosmických technologií či menší vědecké experimenty.

Raketa Suborbitality bude vyrobená zcela z evropských komponent, a bude tak moct nabízet služby po celém světě. Podobných raket, které by sloužily výzkumným a vědeckým účelům, není mnoho. Současné suborbitální rakety jsou navíc poměrně drahé, protože nejsou primárně určeny pro komerční využití.

Vědci proto chtějí vytvořit takovou raketu, která testování malých družic, jiných kosmických technologií a vědeckých experimentů ze všech možných oblastí zpřístupní všem. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama