Záhadné exploze světla detekoval ruský satelit v atmosféře Země: Jde snad o nový fyzikální fenomén?

 
Další 1 fotografie v galerii
Jde o několik typů záblesků, jež směřují z oblaků směrem dolů nebo nahoru / Pixabay
Lomonosovův satelit navržený tak, aby sledoval atmosféru na vysoce energetické částice, zachytil něco velmi zajímavého. Jde o výbuchy světla vysoko nad zemským povrchem.

Přestože v exosféře již byly zachyceny různé příklady neobvyklého „vesmírného počasí", tým operující s daty z Lomonosova satelitu naznačil, že nyní našel cosi krajně neobvyklého. Navzdory několika silným zábleskům, jež vědci potvrdili, zde nicméně nikde nebyla známka bouře. 

Modul pojmenovaný po známém ruském vědci Michailu Lomonosovovi odstartoval v roce 2016 a je nyní součástí satelitu Kanopus-V. Jeho úkolem je studovat vysoce energetické vesmírné záření, včetně paprsků gama, magnetosférických částic, včetně fenoménů ve formě záblesků světla. To vše v exosféře.

A vědci potvrdili, že spatřili cosi velmi neobvyklého. Michail Panasjuk, ředitel institutu pro nukleární fyziku k věci řekl: „S teleskopem jsme získali ještě zajímavější data, nežli jsme očekávali. Vypadá to, jako že jsme narazili na zcela nový fyzikální fenomén, u nějž zatím neznáme jeho fyzikální podstatu."

A pokračuje dále: „Během letu s Lomonosovem jsme několikrát zaregistrovali velmi silné exploze světla, navzdory tomu, že pod ním byla zcela čistá obloha. Během letu byly tyto neobvyklé elektrické jevy či výboje zachyceny na snímcích ze satelitů a dokonce i astronauti z ISS je viděli. Jde o několik typů záblesků, jež směřují z oblaků směrem dolů nebo nahoru a to i 50 km. Tyto záblesky jsou ale vždy součástí bouří. Poslední nález je proto velmi matoucí."

Lomonosov tak získal další, původně neplánovaný, cíl mise a samozřejmě bude i nadále celou záležitost studovat, aby se dostal na kloub tomu, co je za tímto krátkodobým fenoménem. Spolu s tím se patrně dozvíme další zajímavosti i o vesmírném záření a paprscích gama. Vesmírné počasí totiž bezesporu může mít efekty a dopady, jaké ještě neznáme.

Mohlo by vás zajímat

Reklama