Mladší generace nevěří dle průzkumu na Darwinovu teorii o původu druhů

Třetina mladých lidí nebyla s teorií o původu druhů obeznámena vůbec / Pixabay
Zajímavý průzkum uspořádalo nakladatelství „Puffin Books" při příležitosti vydání nové ilustrované dětské verze slavné knihy „O původu druhů". A zjistilo se, že celá polovina britské populace si není vůbec jistá, zda je teorie o evoluci pravdivá.

Průzkum odhalil ještě další šokující záležitosti. V první řadě to, že cca třetina lidí nevěří v Darwinovu teorii o původu druhů tak, jak ji publikoval ve svém legendárním díle „O původu druhů" (On the Origin of Species), jež vyšlo již v roce 1859. 

Asi není třeba zdůrazňovat, že ve své době sklidil za svoje dílo Darwin zdrcující kritiku ze strany církve (těch je jak známo několik tisíc a každá má zaručeně tu svoji pravdu). Většina lidí byla tehdy doslova otřesena faktem, že jsou vlastně potomci opic (technicky a přesněji vzato, je to stejná vývojová větev, nikoliv přímé následnictví).

Mladší generace dnes častěji věří v kreacionismus (tedy fakt, že vše ve vesmíru bylo vytvořeno Bohem jeho zázračnými skutky). Navíc cca 29 % lidí vůbec netuší, proč se stal Darwin slavným, a rovných 14 % lidí si plete Charlese Dickense (známý spisovatel) a Charlese Darwina (známý biolog). Sedm procent lidí si dokonce myslelo, že je autorem (ve skutečnosti je to Američan Dan Brown) jednoho moderního bestselleru i hollywoodského filmu „Šifra mistra Leonarda" („The Da Vinci Code" s Tomem Hanksem). A 9 % Darwina pro jistotu ani neznalo.

A zábava s Darwinem nám ještě ani zdaleka neskončila: 44 % lidí zase nevědělo, že to byl Darwin, kdo ve svém díle naznačil, že jsme ze stejného vývojového základu jako opice. Stále nezanedbatelných 9 % si myslelo, že je to Albert Einstein stojící za známou teorií relativity. Třetina lidí pod 29 let nebyla s teorií o původu druhů obeznámena vůbec, ale dotazovaní starší 60 let ji neznali jen minimálně (cca v 16 % odpovědí).

Evoluce je dnes podle všech moderních vědeckých institucí brána jako fakt – stejně jako gravitace, či to, že Země není plochá. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama