Mezinárodní kosmická stanice ISS se hemží bakteriemi, jež mohou ohrozit astronauty

 
Další 3 fotografie v galerii
ISS je hermeticky uzavřený systém vystavený mikrogravitaci, záření a zvýšenému oxidu uhličitému / Pixabay
Z osmi míst na vesmírné stanici byly po dobu 14 měsíců odebírány vzorky mikroorganismů. Zjistilo se, že se bakterie mění společně s astronauty. Katalogizace těchto mikroorganismů umožní NASA vytvořit nová bezpečnostní opatření.

Zjištění jsou důležitá pro ochranu zdraví astronautů a budoucnost dlouhých misí, například na Mars. Stanici postavenou v roce 1998 a obíhající asi 400 kilometrů nad Zemí navštívilo více než 200 astronautů a do srpna roku 2017 až šest misí ročně.

Před tím, než se komponenty stanice dostaly na oběžnou dráhu, byly umístěny ve sterilním prostředí. Od chvíle, kdy se ocitly na oběžné dráze, jsou zároveň pravidelně monitorovány. Chybí ovšem kompletní katalog toho, co může číhat na jejich vnitřních plochách. 

Vědci z NASA zjistili, že mikroby na ISS pocházejí většinou od lidí. Nejvýznamnějšími zjištěnými bakteriemi byly Staphylococcus (26 %), z druhů izolovaných z odebraných vzorků pak Pantoea (23 %) a Bacillus (11 %). Na Zemi jsou považovány za patogeny. Staphylococcus aureus tvoří desetinu ze všech izolovaných vzorků. Běžně se nachází na kůži a v nose. Odborníci také zjistili Enterobacterii spojenou s lidským trávicím traktem.

ISS je hermeticky uzavřený systém vystavený mikrogravitaci, záření, zvýšenému oxidu uhličitému a recirkulaci vzduchu přes filtry HEPA, a proto je považován za „extrémní prostředí“.

Mikrobiom je jedinečný pro každé vnitřní prostředí. Bylo prokázáno, že mikroby ve vnitřních prostorách mají vliv na lidské zdraví, mohou zvyšovat náchylnost k alergiím či infekčním onemocněním. Ve světle nadcházející expanze lidí do vesmíru je proto třeba analyzovat mikrobiom uzavřeného vesmírného prostředí. Má totiž dopad na lidské zdraví a situaci v kosmické lodi.

Je známo, že mnoho mikrobů nelze kultivovat standardními technikami. V ISS výzkumníci používají tradiční kultivační techniky a metody genových sekvencí pro analýzu povrchových vzorků. Výzkumníci shromáždili povrchové bakterie a vzorky hub z osmi lokalit v rámci ISS – včetně jídelního stolu, cvičební plošiny, spací místnosti, toalety a pozorovacího okna. Vzorky byly odebírány několikrát po dobu 14 měsíců, aby se zjistilo, jak se v průběhu času mění mikrobiální populace na různých místech. 

Například vzorky mikrobů otírané během druhé mise ukazovaly vyšší podíl bakterií než ty, které byly odebrány během dalších dvou období. Odborníci se domnívají, že tyto změny mohou být výsledkem přítomnosti různých kosmonautů žijících na ISS během každé mise. „Zda je nemoc způsobena chorobou astronautů na ISS, není známo,“ řekla mikrobioložka Aleksandra Checinska Sielaf z Washingtonské státní univerzity.

Vše závisí na řadě faktorů, včetně zdravotního stavu každého jednotlivce a na tom, jak funguje ve vesmírném prostředí. Mikroby v prostoru ISS by mohly představovat problémy pro tvorbu bakteriálního biofilmu astronautů. Musí být jasné, jakou roli hrají na palubě ISS. Studie poskytuje i kompletní soubor zdravotnických záznamů. Úplná studie byla publikována v časopise Microbiome.

Mohlo by vás zajímat

Reklama